Wat is tokophobia en waarom hoor je er maar zo weinig over?

Door de fobie laten sommige mensen hun kinderwens varen.

Sommige mensen weten van jongs af aan al dat ze kinderen wellen, en voor anderen vraagt het een stuk meer tijd om alles goed af te wegen. Zo willen sommige mensen liever geen kinderen vanwege klimaatproblemen, anderen zien zichzelf gewoonweg niet als ouder, maar er zijn ook mensen die een extreme angst voor de bevalling hebben en daarom hun kinderwens laten varen. Die angst heet tokophobia.

Verlammende angst

Natuurlijk is de bevalling spannend als je zwanger bent, maar tokophobia gaat verder dan dat. Net als een verlammende angst voor hoogtes of spinnen, is tokophobia een specifieke fobie die zo ernstig kan zijn dat het de kwaliteit van iemands leven kan belemmeren. Belemmerend in de zin dat iemand zó angstig voor de bevalling kan zijn, dat diegene ook bang wordt voor de zwangerschap zelf en daarom geen ouder meer willen worden, hoe graag ze dat ook had gewild.

Een onderzoek uit 2012 gepubliceerd in de Industrial Psychiatry liet zien dat ongeveer dertien procent van de niet-zwangere vrouwen aangaf genoeg angst te hebben voor de bevalling dat ze niet zwanger wilden raken. Ook kan het voorkomen dat mensen die al eerder zijn bevallen van een kindje, daarna juist tokophobia ontwikkelen door hun ervaring met de bevalling.

Symptomen

Mensen met tokophobia zijn niet alleen bang, maar vermijden ook intimiteit met hun partner of nemen zelfs (drie)dubbele voorbehoedsmiddelen, bang om zwanger te raken. Vooral wanneer iemand zelf ook meer gaat nadenken over een kinderwens kan iemand met tokophobia slapeloosheid, stemmingswisselingen en paniekaanvallen ervaren. Diegene fixeert dan op alle dingen die fout kunnen gaan bij een bevalling. Ontzettend heftig dus.

Er is geen specifieke reden aan te duiden voor wanneer iemand tokophobia ontwikkelt, zoals vaak bij irrationele angsten. Al kan er wel een aanleiding zijn zoals eerdere angsten voor ziekenhuizen, dokters of überhaupt pijn. Ook seksueel misbruik en een verleden met anxiety of depressie kunnen een oorzaak zijn. Mocht je jezelf hierin herkennen, dan is het allerbelangrijkste dat je professionele hulp zoekt, in de vorm van een psycholoog bijvoorbeeld.

Niet genoeg aandacht

Hoe kan het dat we hier nu pas voor het eerst over horen? Een onderzoek uit 2017 legde uit dat een gebrek aan definitie ervoor heeft gezorgd dat er niet genoeg studies naar zijn gedaan. Volgens de onderzoekers was hun studie dan ook het eerste, voor zover zij wisten, onderzoek naar de invloed van tokophobia op ‘zwangere vrouwen’. In hun conclusie geven zij ook aan dat er meer research naar dit onderwerp gedaan moet worden om meer begrip voor deze fobie te creëren, zodat er meer gedaan kan worden om de zwangerschapservaring van deze mensen prettiger te laten zijn. Hoog tijd voor meer onderzoek dus, zoals bij zovele ‘vrouwenkwaaltjes’ het geval is.

Bron: Verywell Family, Onderzoek Obstetrics & Gynaecology | Beeld: iStock

Laatste nieuws