Hoe slecht is het voor de huid rondom je ogen als je in je ogen wrijft?

Student learning at home

Droge ogen, allergieën of simpelweg jeuk: er zijn genoeg redenen waarom we in onze ogen willen wrijven. En hoewel het op het moment zelf ongetwijfeld bevrijdend voelt, wordt je huid er niet zo blij van.

Schadelijk

Om welke redenen je ook in je ogen wrijft, experts raden aan om het zo min mogelijk te doen (twee keer per dag is eigenlijk al te veel). Het is helemaal niet goed voor de huid onder je ogen. Het is namelijk de dunste huid van je hele lichaam, en een dunne huid kan snel beschadigen. "Je moet het eigenlijk zien als rozenblaadjes en wat er gebeurt als je die tegen elkaar aanwrijft", legt plastische chirurgie verpleegkundige Tara Adashev uit aan HuffPost.

Vele dermatologen drukken hun cliënten op het hart om niet in hun ogen te wrijven. Het kan vervelende gevolgen hebben. "Het kan ervoor zorgen dat je vermoeide ogen krijgt", vertelt dermatoloog Dr. Snehal Amin. In sommige gevallen kan het wrijven ook de haarvaatjes beschadigen, waardoor je rode ogen krijgt.

Effect op je huid

In je ogen wrijven heeft echter niet alleen een effect op je ogen zelf, maar met name op de huid onder je ogen. Chronisch wrijven kan leiden tot donkere kringen onder je ogen. Dit wordt ook wel post-inflammatoire hyperpigmentatie genoemd. En hoe donkerder je huidskleur, hoe meer last je hiervan kunt krijgen. "Met name voor mensen die een donkere huid hebben, heeft wrijven een versnellend effect op de productie van huidpigment in het gebied rond de ogen", aldus dermatoloog Dr. Angelo Thrower. En daar houdt het niet mee op.

"Als je herhaaldelijk in je ogen wrijft, loop je het risico op lichenificatie, wat een medische term is voor verdikking van de huid", vertelt dermatoloog Dr. Brendan Camp. Dit kan nadelige effecten hebben. Zo kan het de lijntjes in je huid duidelijker maken en het kan ervoor zorgen dat je huid er droog en schilferig uitziet. Dat voorkomen we natuurlijk liever.

Jeukende ogen

Nu zijn er verschillende redenen waarom je de behoefte voelt om in je ogen te wrijven. "Droge ogen kunnen een van die redenen zijn", vertelt dermatoloog Dr. Karyn Grossman. "Het wrijven kan de traanproductie stimuleren, maar het is beter om gedurende de dag oogdruppels aan te brengen zodat je niet hoeft te wrijven." Ze raadt daarbij aan om wel contact op te nemen met je huisarts. Het kan ook dat je droge ogen een ander behandelplan nodig hebben.

Grossman vervolgt dat mensen ook last kunnen hebben van allergieën: "Die kunnen jeukende ogen veroorzaken, waardoor mensen willen wrijven en dat veroorzaakt dan nog meer jeuk." Heb je de hele dag door jeuk? Ook dan raadt de dermatoloog aan om contact op te nemen met een arts.

Hoe gevoelig is de huid?

Wrijven in je ogen is dus niet goed voor de huid, got it. Maar we zijn eigenlijk de hele dag door bezig met onze ogen, bijvoorbeeld wanneer we onze skincareroutine doorlopen of wanneer we make-up aanbrengen. Kan dat dan eigenlijk ook kwaad? Plastisch chirurg en dermatoloog Dr. Tanuj Nakra kan ons gelukkig meteen geruststellen. "De kans is erg klein dat lichte aanrakingen aan je ogen om make-up aan te brengen of om lenzen in te doen een effect op de huid hebben."

De huid onder je ogen kan dus heus wel wat hebben, maar het is beter om je ogen zoveel mogelijk met rust te laten. Als je echt veel last hebt van droge of jeukende ogen, neem dan altijd contact op met je huisarts. En heb je echt onmiddellijk verlichting nodig? Dan raden de dermatologen aan om een koud kompres tegen je ogen aan te houden. Ook dat kan de jeuk wat wegnemen.

Bron: HuffPost | Beeld: iStock