Waarom het niet erg is als je een beetje clingy bent in een relatie

Al is het niet altijd goed. Wij leggen de verschillen uit.

Jaloers zijn en alle aandacht opeisen? Da’s natuurlijk niet goed. Om die reden wordt het ook als iets negatiefs gezien als je wat clingy bent, maar dat hoeft het helemaal niet te zijn. Het kan zelfs een teken zijn van een sterke en gezonde relatie.

Waarom?

“Close zijn met je partner is iets waar je naar wilt streven in je relatie, want nabijheid duidt op vertrouwen, support en loyaliteit”, zegt relatie-expert Maria Sullivan tegen Stylist. “Aanhankelijkheid omarmen is mensen toestemming geven om hun kaarten op tafel te leggen, verbindingen te vormen en hun authentieke zelf te zijn in het datingproces.”

Werk aan de winkel

Soms kan het zo zijn dat iemand zich clingy gaat gedragen in een relatie vanwege bepaalde behoeftes waar niet aan voldaan wordt. Als iemand zich bijvoorbeeld niet gewaardeerd voelt. Dit kan dat onzekerheden naar boven brengen die leiden tot juist meer aandacht en validation zoeken bij de ander. Als je dit bij jezelf merkt, is het goed om daar eens over te praten.

Positieve clinginess

Hoewel er een onderliggende oorzaak kan zijn van iemands clinginess, kan het ook gewoonweg iemands persoonlijkheid zijn. Iedereen heeft verschillende behoeftes wat betreft aandacht, genegenheid en quality time en het is goed om dat duidelijk te bespreken met elkaar en te kijken of jullie behoeftes enigszins bij elkaar passen. Als de een bijna elke dag van de week samen wil spenderen en de ander nog altijd erg is gesteld op diens vrijheid, kan dat een conflict opleveren.

Red flags

Goed om te vermelden is wel dat extreme vormen van aanhankelijkheid kunnen duiden op anxiety of verlatingsangst, dus zet niet alles direct weg als ‘ik ben gewoon clingy’. “Aanhankelijkheid kan de grens van gezond naar ongezond gaan overschrijden wanneer de relatie te veel tijd en aandacht begint op te nemen van andere aspecten van je leven”, legt Sullivan nog uit.

Neem een moment om je te bedenken of je niet al je tijd in je relatie stopt ten koste van je vrienden en familie. Ook gebrek aan ‘alone time‘ en grenzen zijn een red flag, evenals overmatige jaloezie en constante geruststelling van een partner. Dan is het echt tijd om goed na te denken of dit wel de relatie is die je wilt.

Bron: Stylist | Beeld: iStock

Laatste nieuws