Waarom sommige mensen zo onrustig worden van ongelezen e-mail-notificaties

En dat terwijl anderen gerust die notificaties negeren.

Het is net alsof er geen middenweg is. Óf je hebt 0 ongelezen e-mailtjes, óf je hebt een notificatie van 2.176 ongelezen mails. Sommige mensen kunnen nu eenmaal niet tegen die rode cijfers die worden weergegeven bij de mailapp. En dat terwijl het anderen weinig boeit, hoe kan dat toch?

Er zijn verscheidene redenen voor waarom de een prima kan omgaan met een inbox vol ongelezen mail en waarom de ander ongelezen mailtje meteen wil afhandelen. Aan HuffPost leggen experts uit hoe het precies zit.

Waarom je niet tegen ongelezen e-mail-notificaties kunt

Je hebt social anxiety. Mensen die last hebben van social anxiety zullen niet snel een mailtje ongelezen in hun inbox achterlaten. “Een notificatie werkt dan als een trigger om te reageren”, legt klinisch social worker Jami Dumler uit.

Je bent een perfectionist. “Mensen die heel zelfkritisch zijn, hebben de neiging om zichzelf te zien als mislukkeling als ze niet voldoen aan hun eigen onrealistische normen”, weet psychotherapeut Lena Derhally. Deze drang om alles perfect te doen, resulteert erin dat mensen er niet tegen kunnen dat er onbeantwoorde mails in hun inbox op hen wachten.

Je voelt een heel sterke behoefte om dingen meteen te doen. Sommige mensen ervaren een high als ze dingen van hun to-do lijst kunnen afstrepen. Datzelfde gevoel kan omhoog borrelen als notificaties worden weggewerkt. Houd echter wel in de gaten of je een gezonde behoefte voelt om dingen gedaan te krijgen. Zo kan het ook gebeuren dat iemand zich overweldigd voelt door alle taken die hij of zij nog moet voltooien, vertelt psycholoog Jenn Hardy. “Een ongelezen melding kan dan voelen als nóg een extra taak bovenop duizend andere taken.”

Je hebt OCD. Ongeveer twee procent van alle Nederlanders heeft een compulsieve stoornis. Sommige mensen kunnen hierdoor niet tegen ongelezen e-mail-notificaties kunnen. “Ongelezen mailtjes en een ongeorganiseerd telefoonscherm triggert mensen met OCD”, aldus Dumler.

Waarom je wél tegen tig ongeopende e-mailtjes kunt

Je bent mentaal goed georganiseerd. De manier waarom mensen hun takenlijst organiseren verschilt per persoon. Dat iemand veel ongelezen e-mails heeft, betekent daarom niet dat iemand niet georganiseerd is. “Sommige mensen organiseren zich mentaal het beste. Ze hebben daarom geen notities, agenda’s of notificaties nodig”, weet Dumler. “Dit werkt voor deze groep mensen gewoon het beste, het voorkomt stress en ze gebruiken hun tijd liever voor wat anders.” Wat heus niet betekent dat de inbox nooit wordt geopend. “Ze beantwoorden de belangrijke e-mails en de rest negeren ze gewoon.”

Je voelt de urgentie niet. Wie zegt dat een e-mail binnen een uur beantwoord moet worden? Of binnen een dag? Mensen die ongelezen e-mail-notificaties makkelijk kunnen negeren, voelen geen sterke drang om zo snel mogelijk een mail te beantwoorden. “Deze mensen zijn vaak wat minder perfectionistisch en gaan gewoon mee in de flow”, aldus Derhally. “Ze zien een volle inbox gewoon niet als een prioriteit.”

Je krijgt stress van je mails en schuift het voor je uit. Nu kan het zijn dat je de druk niet voelt om e-mails te beantwoorden, maar het kan ook zo zijn dat je stress krijgt bij het idee dat je mails moet lezen en moet beantwoorden. “Ga er niet vanuit dat een persoon die veel ongelezen notificaties heeft dit easy-peasy vindt”, legt Hardy uit. “Soms zijn ze te gestrest om de mails te lezen.” Helaas zorgt dit er echter voor dat de e-mailtjes zich opstapelen, waardoor het gevoel van stress alleen maar zal toenemen. Dumlers advies: identificeren waarom je je hier zo anxious door voelt en nadenken over hoe je dit gevoel het beste kunt wegnemen.

Bron: Huffpost | Beeld: iStock

Laatste nieuws