Lifestyle-veranderingen waarmee je je productiviteit kunt verhogen

Meer energie? Yes, please!

Met bakken energie de dag tegemoet gaan? Signs us up! Velen van ons hebben daarentegen regelmatig het idee dat ze een mentale snooze-knop indrukken. Tijd om daar korte metten mee te maken. Zo kun je met deze lifestyle-veranderingen je energieniveau een flinke boost geven.

Futloos en moe

Word je ’s ochtends wakker maar voel je je niet uitgerust? Of vecht je in de middag tegen de slaap? Dan zouden dit maar zo tekenen kunnen zijn dat jij je leefstijl onder de loep moet nemen. Bepaalde verkeerde gewoontes kunnen namelijk hun tol eisen op je energieniveau en daarmee op je productiviteit.

Als je ontzettend moe bent, kan het zelfs te vermoeiend lijken om je gewoontes onder de loep te nemen. Maar Dr. Alfred Tallia, professor aan Robert Wood Johnson Medical School, benadrukt dat dit wel de moeite waard is. Slechte gewoontes zijn namelijk vaker wel dan niet de schuldige van je lage energieniveau.

Gezonde gewoontes aanleren? Wij geven je hieronder enkele voorbeelden hoe je dat kunt doen.

Bedenk gezonde manieren om met stress om te gaan

Het is zo makkelijk om naar junkfood te grijpen als je gestrest bent, maar het heeft een averechts effect (slecht voor je lichaam en het resulteert vaak in een after dinner dip). Het is veel beter om een gezond copingsmechanisme voor jezelf te bedenken.

Dr. Nina Visan, chief medical officer bij de mentale gezondheidsapp Real, vertelt aan HuffPost dat het belangrijk is om ‘manieren te vinden om meditatie of mindfulness in je dagelijkse leven te integreren’. Ook dingen die maar vijf minuten kosten, kunnen nuttig zijn om stress in bedwang te houden. Als voorbeeld noemt Dr. Visan om in een dagboek te schrijven. Het is in ieder geval belangrijk dat je stress niet negeert. “Stress heeft een enorme impact op ons welzijn. Het kan ervoor zorgen dat je te maken krijgt met een laag energieniveau.”

Drink niet te veel cafeïne

Hoe verleidelijk is het om een derde, vierde of zelfs vijfde kop koffie te drinken als je moe bent? Het is echter een tijdelijke oplossing, waarvoor je soms een hoge prijs moet betalen. “Als je gedurende de dag grote hoeveelheden cafeïne binnenkrijgt, gaat het je slaap waarschijnlijk beïnvloeden. Dit kan een invloed hebben op je energieniveau”, vertelt Dr. Tallia.

Cold turkey stoppen met je cafeïne-inname? Dat is dan vaak ook niet het beste plan. “Je lichaam raakt gewend aan cafeïne als een stimulant. Wanneer je het dan niet binnenkrijgt, kun je eerst een energy slump ervaren“, legt Dr. Tallia uit. Veel experts raden dan ook aan om je cafeïne-inname af te bouwen tot een hoeveelheid die voor jou werkt.

Zorg voor een goede slaaproutine

Je kunt wel acht uur slapen, maar in hoeverre jij dan energiek de dag doorkomt, hangt af van de kwaliteit van je slaap. Goede slaaphygiëne is daarom belangrijk, dit kan ervoor zorgen dat je slaapkwaliteit verbetert. Elke avond op hetzelfde tijdstip naar bed gaan en ’s nachts alle lampen uitdoen, vallen onder gewoontes die bijdragen aan een goede slaaphygiëne. Ook de dingen die je doet voor het slapengaan spelen een belangrijke rol. Probeer bijvoorbeeld het kijken naar schermen tot een minimum te beperken vlak voordat je gaat slapen.

Beweeg gedurende de dag

Sporten, terwijl jij je moe voelt? Velen moeten er niet aan denken. Maar je hoeft heus niet vijf kilometer per dag te rennen of een uur gewichten te heffen in de sportschool. Uit onderzoek blijkt dat ook simpelere sporten of beweging kan bijdragen aan meer energie. “Zelfs beweging met weinig impact blijkt je zuurstofstroom en hormoonspiegels te verhogen, waardoor je een boost van energie krijgt”, aldus Dr. Vasan. “Het is de nummer 1 tip die ik geef als iemand zich vermoeid voelt.”

Drink meer water

Drink jij zo’n twee liter water per dag? Goed bezig! Doe jij dit nog niet? Probeer hier dan ook een nieuwe gewoonte van te maken. Een laag energieniveau wordt vaak veroorzaakt door uitdroging. De verklaring hiervoor is vrij simpel. “Onze rode bloedcellen vervoeren zuurstof”, begint Raelene Brooks, decaan van College of Nursing at University of Phoenix. “Idealiter zorgt een dikke en ronde rode bloedcel voor een volledig zuurstofdragende capaciteit. Als we zijn uitgedroogd, vermindert het vermogen van de cel om een volledige lading zuurstof te vervoeren. Een laagzuurstof niveau resulteert in vermoeidheid, prikkelbaarheid en rusteloosheid.”

Bron: Huffpost | Beeld: iStock

Laatste nieuws