Welke huidverzorgingsproducten je in de herfst en winter beter niet kunt gebruiken

Helaas, retinol is een van die ingrediënten.

Make-up is prachtig, maar als we een ding hoog in het vaandel hebben staan, is het wel skincare. De meesten van ons houden er een strak huidverzorgingsregime op na. Al is het wel verstandig om die goed onder de loep te nemen. Nu het buiten kouder wordt, heeft je huid baat aan een iets andere aanpak.

Gevoelige huid

Onze huid krijgt in de herfst en winter heel wat te voortduren. De verandering in de lucht heeft een uitdrogend effect op onze huid en het feit dat we de thermostaat weer volop aanzetten helpt ook niet mee. Over de lange, warme douchebeurten die we nemen nog maar te zwijgen.

Dermatoloog Audrey Kunin legt aan Well and Good uit dat in het najaar een chemische reactie in de huid plaatsvindt, waarbij de pH-waarde van de huid wordt verstoord en de beschermende zuurmantel van de huid (deels) oplost. Lang verhaal kort: je huid kan minder hebben. De dermatoloog raadt daarom aan om de volgende producten niet op je huid te smeren tot de lente aanbreekt.

1. Toners met alcohol

Gebruik je weleens toners met alcohol? Laat die voorlopig dan even links liggen. De alcohol stript de huid en hierdoor wordt het gevoeligheidsproces van je gezicht juist versneld. Toners hoef je gelukkig niet af te zweren in de winter, maar ga dan voor een variant dat hyaluronzuur of niacinamide bevat. Dit zijn ingrediënten die de huidbarrière hydrateren en helpen herstellen.

2. Kleimaskers

Klei mag dan wel een ontgiftende werking hebben, maar het heeft ook een vocht onttrekkende werking. Wanneer je huid al droog is door deze tijd van het jaar, zal een kleimasker je huid alleen maar verder uitdrogen en zorgen voor irritatie.

3. Retinoïden

Retinoïden, ook wel retinol, is een enorm geliefd ingrediënt, maar in de herfst en winter moet je het niet te vaak gebruiken. Het kan er namelijk voor zorgen dat je huid uitdroogt. Wil je het toch producten met retinol gebruiken? Kies dan een serum met een lager percentage retinol dan je normaal gebruikt en gebruik het niet elke dag.

4. Parfum en etherische oliën

Wanneer de zuurmantel van je huid (deels) is opgelost door het koude weer, wordt je huid veel gevoeliger en dan kunnen parfums en oliën zorgen voor irritatie. Dit komt mede doordat geuren en etherische oliën vaak vocht onttrekkende ingrediënten bevatten zoals alcohol en linalool.

Bron: Well and Good | Beeld: iStock

Laatste nieuws