Ai: dit gebeurt er met je lichaam als je meer dan 40 uur per week werkt

Na een bepaald aantal uren werken, heeft het helemaal geen zin om langer door te gaan. Je prestaties nemen dan namelijk juist af.

Toegegeven, wanneer we er al een dag van acht uur op hebben zitten, worden we er met de minuut niet productiever op. Meer dan 40 uur per week werken lijkt ons daarom geen goed idee. En daar zijn je brein en lichaam het roerend mee eens.

Lange dagen

Elon Musk, de nieuwe CEO van Twitter, is de man die de gemoederen momenteel flink bezighouden. Zo roosterden Twitter-managers het personeel in voor 12-urige werkdagen, voor elke dag van de week! Dit om de novemberdoelen van Musk te realiseren, zo schreef CNBC. Gekkenwerk, als je het ons vraagt. Helaas blijkt Musk – die in 2018 al zei dat je pas een verschil kunt maken als je rond de 80 uur per week werk – niet de enige te zijn. Uit onderzoek van One Callup blijkt dat de helft van alle fulltime medewerkers in de VS gemiddeld meer dan 40 uur per week werkt. 18 procent van hen gaf aan dat ze 60 uur per week werken.

Nu kunnen bazen wel verlangen van hun werknemers dat ze lange uren maken, maar we kunnen ons niet voorstellen dat het goed is voor de productiviteit. Een ding weten we wel: het is helemaal niet gezond voor je. Wij zetten de nadelige gevolgen op een rijtje.

De kans neemt toe dat je een hartaanval of beroerte krijgt

Uit onderzoek uitgevoerd door World Health Organization en International Labour Organization in 2021 blijkt dat de kans op een beroerte of hartaanval toeneemt als je lange dagen maakt. Onder lange dagen verstond het onderzoek 55 uur per week. Personen die dit deden, bleken 35 procent meer kans te hebben op een beroerte en 17 procent meer kans te hebben op overlijden door een hartaandoening vergeleken met personen die 35 tot 40 uur per week werkten.

“Lange werkuren kunnen direct hart- en vaatziekten veroorzaken. De verhoogde stress die je dan ervaart kunnen de cellen in de hersenen en het hart beschadigen”, aldus Frank Pega, technisch medewerker van de WHO en hoofdauteur van het artikel, tegen HuffPost. “Ze kunnen ook indirect dergelijke ziekteverschijnselen veroorzaken door riskante gedragsreacties teweeg te brengen, zoals minder lichaamsbeweging, een minder voedzaam dieet of minder slaaptijd.”

Je mentale gezondheid verslechtert

We weten allemaal dat het belangrijk is om te rusten en te ontspannen. Offer je deze rusttijd op om te werken? Dan heeft dat ook een negatief effect op je mentale gezondheid. In 2020 deelde PLOS One de resultaten van een onderzoek onder werkende Koreanen in hun twintiger en dertiger jaren. Zij werkten tussen de 31 en 60 uur per week. Wat bleek? Hoe langer zij werkten, hoe vaker ze depressieve gevoelens of suïcidale gedachten ervoeren.

Je slaapt slechter

Opgeladen aan de dag beginnen is ontzettend belangrijk, onder andere zodat je je werk goed kunt uitvoeren. Werk je echter lange dagen? Dan is de kans groot dat je juist minder goed slaap. Mensen die tussen de 50-60 uur per week werken, dealen vaak met meer moeheid, slechtere cognitieve functies en mentale gezondheidsproblemen. Dit blijkt uit een review van 200 (!) onderzoeken naar het effect van lange werkdagen op je slaap.

Je wordt slechter in je werk

Meer uur werken betekent helaas niet dat je al die uren ook goed werk levert. Sterker nog, het zou maar zo kunnen dat je slechter werk verricht. Zo is er een ‘sweet spot’. Werk je meer dan een bepaald aantal uren? Dan gaan je prestaties heel rap naar beneden. Managementprofessor Morton Hansen van de University of California ontdekte dat 30 tot 50 uur per week werken je prestaties kan verbeteren. Werk je echter meer dan 50 uur per week? Dan stokt dit. Werk je meer dan 65 uur per week? Dan nemen je prestaties heel hard af.

Bron: HuffPost, CNBC | Beeld: iStock

Laatste nieuws