Dit bedrag sparen Nederlanders gemiddeld per maand

Lukt het jou om elke maand een bedrag opzij te zetten?

Vrijwel alle prijzen stijgen, maar onze salarissen stijgen helaas niet zo snel mee. Geld opzijzetten wordt daardoor lastiger. Ben je benieuwd hoeveel anderen momenteel sparen? Wij vertellen je het.

Good job

Benieuwd hoeveel mensen momenteel sparen? Je bent niet de enige. Ook Bank.nl was benieuwd en zocht het uit. Wat blijkt? We doen het helemaal niet zo slecht. Binnen Europa zijn we namelijk de sterkste spaarders. Over de eerste helft van 2021 zetten we gemiddeld €1.734 op onze spaarrekening. Dat komt dus neer op bijna driehonderd euro per maand – niet slecht!

De meest recente cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek laten ook een vrij rooskleurig beeld zien. Het gaat dan om een gemiddeld spaartegoed van €42.300 per particulier huishouden.

Realistisch

Mocht je schrikken van dat bedrag: geen zorgen. Dat is namelijk een gemiddelde, dat door de absolute topverdieners behoorlijk omhoog wordt getrokken. Een realistischer bedrag om te sparen is de zogenaamde ‘mediaan’. Dit is het middelste getal in een reeks getallen van laag naar hoog, en dat is dus net iets anders dan een gemiddelde. Het CBS meldt dat de mediaan qua spaargeld van particuliere huishoudens uitkomt op ruwweg €14.900.

Spaartips

Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) heeft verschillende waardevolle adviezen wanneer het op sparen aankomt. Zo laat het instituut weten dat je maandelijks ongeveer tien procent van je inkomen opzij moet zetten. Andere goede tips zijn om bijvoorbeeld een realistisch spaardoel te stellen, maar tegelijkertijd niet door te slaan. Benader het positief: een ultrastrikt budget is net als een ultrastrikt dieet vaak moeilijker vol te houden.

Bron: Tips en Weetjes, Bank.nl | Beeld: iStock 

Laatste nieuws