Meer dan de helft van de Nederlandse vacatures bevat geen salarisinformatie

En dat is best een kwalijke zaak, want het helpt niet mee om de loonkloof tussen mannen en vrouwen te dichten.

Hoewel de temperaturen vandaag best oké zijn en er zon wordt voorspeld, is het vandaag niet echt een stralende dag. Het is Equal Pay Day, en dat houdt in dat vrouwen vanaf vandaag voor de rest van het jaar ‘gratis’ werken als we ons salaris vergelijken met dat van mannen in dezelfde functies. Tja, het dichten van de loonkloof verloopt nog niet echt lekker. En dat slecht de helft van de vacatureteksten in Nederland salarisinformatie bevat helpt natuurlijk niet mee.

Salarisverschillen

Nog altijd verdienen mannen meer dan vrouwen in vergelijkbare functies. Het spreekt voor zich dat we dat zo snel mogelijk recht moeten trekken. Indeed deed daarom onderzoek naar hoe het ervoor staat met salaristransparantie – want transparantie is erg hard nodig om die loonkloof te dichten. Uit het onderzoek onder 500 Nederlandse werkgevers bleek dat 52 procent van alle Nederlandse vacatures geen informatie over het salaris bevat. Het Europees Parlement buigt zich momenteel wel over een nieuwe wetgeving die werkgevers verplicht om transparant te zijn over het salaris. Dit met het idee om eindelijk van die loonkloof af te komen.

Dat het Europees Parlement hiermee bezig is, is broodnodig. Vrouwen in Nederland verdienen voor gelijke functies per uur 6 procent minder dan mannen, aldus Indeed.

Negatieve factoren op het salaris

Dat je een vrouw bent, kan dus een negatief gevolg hebben op je salaris (het is toch van de zotte). 12 procent van de werkgevers gaf in het onderzoek van Indeed aan dat het geslacht het salarisaanbod beïnvloedt. Overigens speelt iemands leeftijd ook een rol in. 63 procent gaf aan dat het salarisaanbod wordt beïnvloed door iemands leeftijd. Daar houdt het overigens niet mee op. Ook iemands naam speelt een rol (Say whát?!). 13 procent van de werkgevers gaf toe dat ook de naam van een sollicitant van invloed is op het salarisaanbod.

Transparantie over het salaris is zó ontzettend belangrijk om te vermelden in een vacature. Het geeft vastigheid en duidelijkheid. Vooralsnog delen vele werkgevers het echter niet omdat ze bang zijn voor de gevolgen ervan. 22 procent van de werkgevers meldt het niet omdat ze bang zijn dat de concurrent meer biedt en 15 procent laat het achterwege omdat ze bang zijn dat er anders minder gesolliciteerd zal worden op een functie.

Kelly Oude Veldhuis van Indeed weet daarnaast ook nog een andere reden. “Sommige werkgevers vinden ook dat sollicitanten intrinsiek gemotiveerd moeten zijn door de inhoud van de functie, en willen daarom salaris minder belangrijk maken in het totaalpakket.” Het klinkt misschien logisch voor werkgevers, maar het blijkt niet de meest succesvolle strategie te zijn. “Wij zien in onze data dat partijen die salarisinformatie publiceren in vacatures, sneller een geschikte kandidaat hebben gevonden. Werkgevers ontvangen 45 procent meer sollicitaties op een vacature die wel salarisinformatie bevat. Dus open communiceren over salaris is een enorme win/win voor de werkgever en de toekomstige werknemer.”

Bron: Indeed | Beeld: iStock

Laatste nieuws