Niet alleen omdat de Oranje Leeuwinnen het zo goed doen duiken meer vrouwen in het voetbal. Deze wereld wordt 'voetballerij' genoemd vanwege het enorme aanbod aan vermaak eromheen. Boeken, tv-programma's en andere randzaken maken er een compleet en divers circus van.
Voetbalwedden
In plaats van onder sociale druk mee te doen aan een postcodeloterij is het speculeren op sport soms aantrekkelijker. Bij het voetbalwedden komt ook wat geluk kijken, maar door het in de gaten houden van het voetbalnieuws, zoals blessures, expected goals en allerlei statistieken, heb je meer zicht op een succesvolle weddenschap. Doe dit wel verantwoord en hanteer een maximumbedrag dat je in wilt zetten. Een stok achter de deur om je er niet in te verliezen: samen met een vriend(in) of je partner wedden op wedstrijden.
Voetbalpraatprogramma's
De sfeer is ongedwongen en de materie wordt op een laagdrempelige manier besproken in diverse voetbaltalkshows. Van Studio Voetbal tot Rondo en van Veronica Offside tot De Eretribune. Soms worden niet alleen de odds van bepaalde wedstrijden - aangereikt door de sponsorende bookmakers - behandeld, maar ook de actualiteit. Dan hebben we het over Vandaag Inside, waar gastheer Wilfred Genee en zijn spraakmakende tafelheren makkelijk schakelen tussen de stikstofdiscussie en de persconferenties van Louis van Gaal. De vele vrouwen in het publiek en thuis voor de buis spreken boekdelen.
Onze authentieke bondscoach
Over Louis en randzaken gesproken: de inmiddels 71 lentes jonge bondscoach slaagt er elke keer in om dubbel de ster uit te hangen. Aan de ene kant door succesvol te zijn, aan de andere kant door daarbij op karakteristieke wijze de aandacht op te eisen. Arrogant en megalomaan, of eerlijk en authentiek? Zijn mimiek en manier van redeneren zijn hoe dan ook ongeëvenaard in hun soort, wat van de oefenmeester een fenomeen op zich maakt. Ook wanneer er geen bal rolt hebben we de handen vol aan Louis, die niet aan mediatraining laat staan klantenbinding doet. Jong en oud, man en vrouw smullen ervan.
Voetballers als modepopjes
Het is fascinerend hoeveel spelers bovengemiddeld veel aandacht besteden aan hun uiterlijk. De (baard)haren van Lasse Schöne zitten op het veld altijd perfect en de kousen over de knie en roze voetbalschoenen bij andere spelers wekken in ieder geval de hoop dat de sport zijn meest conservatieve periode achter zich heeft liggen. In 2010, tijdens het WK in Zuid-Afrika, lieten de Oranjespelers hun eigen kapper invliegen. Buiten het veld zijn sommigen eveneens echte modepopjes: denk aan Memphis Depay en zijn veelbesproken hoed, die nog net geen eigen Wikipedia-pagina kreeg.
Voetbalboeken die niet over voetbal gaan
Michel van Egmond is 's lands beste voetbalschrijver. Hij tekende openhartige verhalen op in Gijp en Kieft, voetbalboeken waarin het maar zelden over voetbal gaat. Ze kregen allebei een vervolg (De Wereld volgens Gijp en De Terugkeer) en ook deze vonden gretig aftrek onder een breed publiek. Gijp met zijn 'mentale inzinkinkjes' en interessante levensopvattingen, Kieft met zijn verslavingsverleden en relativerende humor. Deze boeken maken de voetbalwereld eerlijker en toegankelijker.
Beeld: Andres Ayrton