De grootste opbergfout die je kunt maken met je sieraden

Het vergroot de kans op beschadiging.

Als je een sieradenliefhebber bent, is de kans groot dat je jouw collectie met regelmaat uitbreidt. Je nieuwe sieraderen (maar natuurlijk ook je oude kettingen, oorbellen en ringen) wil je dan natuurlijk netjes opbergen. Alleen gaat het daar nog weleens mis.

Verschillende metalen gescheiden houden

Nu hebben de meeste sieradenliefhebbers een grote, prachtige sieradendoos. Vaak heeft het verscheidene vakjes en het is dan verstandig om geen sieraden van verschillende metalen in één vakje te stoppen. Goud en zilver samen? No, no, no.

“Als je twee metalen bij elkaar stopt creëer je technisch gezien een batterij: een galvanische cel waarbij ionen over elkaar heen worden getransporteerd”, legt Marcus Young, universiteit hoofddocent materiaalwetenschappen uit aan HuffPost. En dat wil je niet, want dit proces leidt tot corrosie.

Young vervolgt dat die zogenoemde galvanische cel ook oxidatie-reductiereacties veroorzaakt. Dit kan ervoor zorgen dat je sieraden beschadigd raken en verkleuren. Glanzend metaal kan dan dof worden. Met name koperen en zilveren sieraden zijn erg gevoelig voor deze reactie.

Ook kunnen er krassen op je sieraden ontstaan als je verschillende metalen samen bewaart. Dit omdat het ene metaal zachter is dan het andere. “Platina oxideert niet, maar het kan wel krassen oplopen omdat het zachter is dan goud”, legt Judith Anderson, een professioneel sieradentaxateur, uit. “Als je platina en gouden sieraden bij elkaar bewaart, kan het goud voor krassen zorgen op je platina sieraden en dat zorgt voor een doffere afwerking.”

Hoe dan wel te bewaren?

Nu we weten hoe het niet moet, horen we ook graag hoe het wel moet. Het is duidelijk dat we goud, zilver, koper en platinum gescheiden van elkaar moeten bewaren, maar het is ook belangrijk dat je jouw sieraden bewaart in een schone en droge omgeving.

Ook raadt Amanda Gizzi van Jewelers of America aan om je sieraden de ruimte te geven. Leg ze dus niet bovenop elkaar waardoor je het risico loopt dat ze in de knoop raken. Je kunt het beste verdelers in een grote juwelendoos plaatsen en items individueel in plastic zakjes stoppen. “Dit is hoe de meeste juweliers het doen”, aldus Gizzi.

Wil je er echt zeker van zijn dat je gouden oorbellen niet beschadigd raken? Dan kun je volgens Anderson je oorbellen in twee aparte plastic zakjes doen en die vervolgens samen in een zakje stoppen. “Als je echt goed voor je sieraden zorgt, hoef je ze niet te laten repareren en hoef je ze niet zo vaak te laten polijsten.”

Bron: Huffpost | Beeld: Angélica Echeverry

Laatste nieuws