Financiële red flags om voor op te passen als je met iemand begint te daten

Geld zorgt in een relatie vaak voor frictie en daarom is het goed om van tevoren te weten hoe jouw partner met diens financiën omgaat.

We zijn gek op green flags, we love ‘em. Het is immers een teken dat degene met wie je aan het daten bent een goed persoon is. We letten er daarom goed op als we met iemand beginnen te daten, maar het is minstens zo belangrijk om de eventuele red flags te spotten. Vandaag delen we daarom enkele financiële waarschuwingssignalen.

Praten over geld

De waarschuwingssignalen op het gebied van daten zijn soms overduidelijk (trust issues, supernegatief praten over exen), maar soms zijn ze ook minder duidelijk. Zeker wanneer het op financiën aankomt. Mensen stellen zich dan vaak wat gereserveerd op, maar het is wel ontzettend belangrijk om wat inzicht te hebben in elkaars financiële mindset als jullie relatie serieus wordt.

“Geld is een van de meeste gehoorde redenen waar stellen ruzie over maken en een van de moeilijkste onderwerpen om te bespreken”, vertelt psycholoog Rachel Needle aan HuffPost. “Het onderwerp geld brengt vaak ook andere problemen aan het licht en daarom gaat het dus niet altijd om het geld zelf.”

Uit verscheidene onderzoeken blijkt dat financiële problemen – naast ontrouw en niet bij elkaar passen – een van de grootste oorzaken voor scheidingen in de Verenigde Staten is. Nu leven wij niet in de VS, maar ook in Nederland kan geld voor issues zorgen. “Het is daarom belangrijk dat je aan het begin van een relatie al let op financiële red flags. Het kan veel pijn en verdriet in de toekomst voorkomen”, stelt Needle. Al wil ze daar ook nog wat nuance aan toevoegen. “Niet elke red flag is een reden om een relatie of het daten te beëindigen, maar het zijn wel dingen waar jullie over moeten praten die kunnen helpen om tot een beslissing te komen.”

1. Iemand wil niet openlijk praten over diens financiën

“De grootste red flag die in me opkomt is dat iemand niet openlijk over diens financiën wil praten, zeker wanneer je ernaar vraagt of wanneer je het gevoel krijgt dat iemand iets verbergt”, vertelt financieel planner Nicole Carson.

Nu hoef je niet meteen op de eerste date naar iemand financiële gezondheid te vragen, maar het is wel belangrijk om te weten of iemand een studielening heeft of misschien andere schulden. Deze onderwerpen komen vaak ter sprake naarmate jullie elkaar beter leren kennen. “Het is hartstikke gepast om naar iemands financiële status en doelen te vragen”, vindt relatietherapeut Liz Higgins. Al moet dit wel gebeuren op het juiste moment. “Hiermee bedoel ik dat je niet op de eerste date om deze details hoeft te vragen, maar als jullie al een paar maanden daten, dan is het gepast om naar iemands financiële gezondheid te vragen. Als iemand hier gesloten op reageert of niet over wil praten, zou ik dat zien als een red flag.”

2. Iemand gebruikt geld om jou te manipuleren

Het is hartstikke leuk als je date erop staat om voor jullie etentje te betalen, maar als diegene het tegen jou gaat gebruiken is dat een enorm slecht teken. “Het is een ware red flag als iemand geld gebruikt om jou te manipuleren”, stelt datingcoach Damona Hoffman.

Ook kan het een slecht teken zijn als iemand vraagt of hij of zij geld van je mag lenen, of als ze een duur cadeau willen. “Vraagt je date om een duur cadeau of een dure vakantie? Dan is er een kans dat diegene denkt dat je rijk bent, en dan is het tijd voor een gesprek!”, aldus financieel coach Tatiana Tsoir.

3. Iemand strooit met geld

Nu kan het natuurlijk dat je iemand aan de haak hebt geslagen die daadwerkelijk een flinke spaarrekening heeft, maar volgens Tsoir is het een red flag als iemand wel héél makkelijk geld uitgeeft. “Het is vaak voor de sier”, stelt ze. Het is volgens haar goed om het gesprek met iemand dan aan te gaan. “Geeft iemand een goede uitleg, of lijkt het erop dat iemand indruk op je probeert te maken?”

In het laatste geval is het volgens Tsoir goed om wat op te passen met je date. “Het kan dat diegene roekeloos omgaat met geld, maar het kan ook dat diegene geen serieuze relatie wil.” Iemand wil in dat geval snel een verpletterende indruk achterlaten om een fling te kunnen beginnen.

4. Iemand heeft geen financiële- of carrièredoelen

Het kan natuurlijk dat iemand geen financiële of carrièredoelen heeft en dat hoeft geen red flag te zijn. Toch staat-ie wel op het lijstje. Het kan het namelijk moeilijk maken om in te schatten of jullie bij elkaar passen. “Als je vraagt wat iemands passie is of wat iemands doelen zijn, kan dat veel vertellen over de manier waarop diegene met geld omgaat”, vertelt psychotherapeut Noorhayati Said. “Dit vertelt een beetje wat belangrijk is voor hen. Uiteindelijk gaat het niet om hoeveel geld iemand verdient, maar om hoe iemand met geld omgaat.”

5. Iemand heeft geldschulden en gaat hier niet goed mee om

Helaas loopt het leven niet altijd zoals we willen en kan het gebeuren dat je met iemand datet die schulden heeft. First things first, dat hoeft dus geen red flag te zijn. Wél is het belangrijk om te weten wat voor schulden het zijn en hoe iemand hiermee omgaat. “Iemand kan een hypotheek hebben of een studielening, en dat is niet hetzelfde als creditcardschulden”, vertelt geldexpert Nicole Pain.

Carson vult aan dat het een slecht teken is als iemand geld moet lenen om rond te kunnen komen. “Dit kan betekenen dat iemand niet goed met geld kan omgaan. Het is belangrijk om dan te achterhalen of het een tijdelijk geldprobleem is of dat er grotere problemen schuilgaan.”

6. Iemand liegt over geld

Leugens zijn nooit goed. Leugens over geld dus ook niet. Je wilt immers dat jullie 100 procent op elkaar kunnen vertrouwen. “Liegen over financiën kan en zal je relatie negatief beïnvloeden”, stelt Said. Leugens over geld kan twee personen uit elkaar drijven, maar het kan er ook voor zorgen dat geldproblemen dan erger worden.

Nu is het goed om altijd eerlijk te zijn over geld. En Said weet dat dit moeilijk is. We koppelen geld aan onafhankelijkheid en toegeven dat je financiën er niet goed voorstaan, kan een gevoel van schaamte en ontoereikendheid veroorzaken. “Het is belangrijk dat deze gevoelens dan wel worden erkend en dat je dit als stel samen kunt doen om het probleem samen op te lossen.”

Bron: HuffPost | Beeld: iStock

Laatste nieuws