Kunstgras leggen: waar moet je rekening mee houden?

Wil je meer groen in je tuin, maar heb je geen zin in het onderhoud dat echt gras met zich meebrengt? Of wil je meer groen op je balkon of dakterras? We get it! In dat geval is kunstgras een uitkomst. Kunstgras heeft veel voordelen en kan op allerlei ondergronden worden aangebracht. 

Waar moet je op letten?

Als je kunstgras koopt is het goed om op bepaalde eigenschappen en kenmerken te letten. Zo weet je dat je te maken hebt met kunstgras van goede kwaliteit. Let allereerst op de vezelstructuur. De grasvezels zien er natuurlijk uit. Daarnaast mag het niet mogelijk zijn om de grassprieten los te trekken uit de mat. Kunstgras is te verkrijgen in verschillende kleuren en lengtes van de grassprieten. Kijk goed waar je voorkeur naar uitgaat. Houd er rekening mee dat kunstgras van goede kwaliteit duurder is, maar wel langer mee gaat en duurzamer is dan de goedkopere varianten. 

Welke voordelen heeft kunstgras?

Kunstgrassen lijken steeds meer op natuurgras. Sommige zijn haast niet meer van echt gras te onderscheiden. Er zijn veel voordelen verbonden aan kunstgras. Kunstgras kun je gebruiken op iedere ondergrond. Daarnaast is je gras altijd groen en je gazon ziet er altijd netjes onderhouden uit. Ook als je last hebt van allergie voor graspollen is kunstgras een goede oplossing. 

Kunstgras op een ondergrond van aarde leggen

Als je kunstgras legt op een ondergrond van aarde is het belangrijk om eerst al het onkruid te verwijderen en de bodem te behandelen met een onkruidverdelger. Hierna moet de grond geëgaliseerd worden. Het beste kun je hierna de bodem bedekken met een laagje grind om de drainage makkelijker te maken. 

Kunstgras op je balkon

Wil je niet langer naar het saaie beton van je balkon kijken? Dan is kunstgras op balkon een prima oplossing. Leg je kunstgras op je balkon, dan is het belangrijk dat de waterafvoer goed is. Het is namelijk niet goed als de onderkant van het kunstgras nat blijft. Drainagetegels zijn hier geschikt voor. Let goed op dat de voegen niet te groot zijn als je het kunstgras over de tegels wilt plaatsen. Als de tegels ongelijk liggen zal dat goed te zien zijn. Ook als je kunstgras over hout of houten vlonders legt moet je er rekening mee houden dat het kunstgras niet goed kan drogen en het hout kan gaan rotten. 

Welk onderhoud heeft kunstgras nodig?

Al heeft kunstgras weinig onderhoud nodig, dat wil niet zeggen dat het helemaal geen onderhoud nodig heeft. Zo is het belangrijk om het kunstgras goed schoon te maken. Doe je dit niet, dan kan het binnen een paar jaar lelijk worden. Als je bomen en struiken in de tuin hebt kun je het beste een bladblazer kopen of huren. Dit maakt het schoonmaken van het gazon makkelijker. Het is ook verstandig om het kunstgras regelmatig te vegen met de bezem. Veeg eerst met de vleug mee. Zo verwijder je je het vuil. Veeg daarna tegen de vleug mee zodat de sprieten weer mooi rechtop gaan staan. 

Vlekken verwijderen

Door ongelukjes kunnen er vlekken ontstaan op het kunstgras. Verwijder de vlekken op het kunstgras zo snel mogelijk. Raap het vuil op een doekje en spoel de vlek schoon met water uit de tuinslang. Zit er nog vuil tussen de sprieten, met een harde borstel en stromend water kun je dit makkelijk schoon spoelen. 

Onkruid

Als je je kunstgras regelmatig schoonhoudt zul je er weinig last van hebben, maar toch kan het gebeuren dat onkruid en mos zich laten zien. Vaak gebeurt dit aan de randen van het kunstgras. Hier kan wat onkruid gaan groeien. Met name als hier geen anti-worteldoek ligt. Trek onkruid er met wortel en al uit zodat het zich niet verder kan verspreiden. Ligt je kunstgras gedeeltelijk in de schaduw, dan kan hier makkelijker mos- en algengroei ontstaan. Mos en groene aanslag kun je verwijderen met een biologisch middel tegen mos. Breng het aan op het mos en laat het een dag intrekken. Hierna kun je het gemakkelijk wegvegen met een harde borstel. Spoel het even na met wat water en het mos is verdwenen. 

Beeld: Jordan Bauer