Wat het ‘Rushing Women’s Syndrome’ is en wat je ertegen kunt doen

Heb je het gevoel dat je áltijd bezig bent, maar niet echt stappen maakt? Dan zou je maar zo het Rushing Women's Syndrome kunnen hebben.

Tegenwoordig hebben we het gevoel dat we altijd maar aan moeten staan. Het resulteert er vaak in dat we haastig onze to-do lijsten willen afwerken, waardoor we ons continu gestrest en moe kunnen voelen. Als dit voor jou nu ook herkenbaar is, dan is de kans groot dat je last hebt van het Rushing Women’s Syndrome.

Symptomen

Het maakt voor de meeste vrouwen niet uit of ze nu nog twee taken moeten volbrengen, of dat hun takenlijst nog twintig opdrachten telt. Vrouwen die dealen met het Rushing Women’s Syndrome zullen het gevoel hebben dat ze het zo snel mogelijk moeten voltooien. Ondertussen voelen ze zich op geen enkel moment kalm of in control.

“Een rushing women heeft een sterke angst om mensen teleur te stellen”, vertelt arts Libby Weaver aan Body + Soul. “Ze wordt achtervolgd door een intern gevoel dat nooit tevreden is.” Vrouwen die aan dit syndroom leiden zijn (onbewust) bang dat ze worden afgekeurd, dat ze worden gezien als iemand die niet bekwaam en capabel is en als iemand die niet hard genoeg werkt. Om die reden kan iemand zichzelf enorm gaan opjagen, met het idee dat tijd verspild wordt als je niet productief bent.

Nog een veelvoorkomende ‘fout’ die vrouwen met dit syndroom maken, is dat ze niet om hulp durven te vragen. Ze hebben al snel gedachtes als: ‘Als ik het niet doe, doet niemand het’, of’ Het is gewoon sneller als ik het zelf doe.’ Geen goede zaak, want het kan ervoor zorgen dat iemand overweldigd raakt. Dr. Weaver deelt daarom vijf tips om het syndroom onder de duim te houden.

Achterhaal waarom je jezelf die druk hebt opgelegd

De kans is best groot dat jij de enige bent die jezelf de druk oplegt. Vraag jezelf daarom af of je het nu écht zo druk hebt. Volgens Dr. Weaver heb je het soms juist zo druk, omdat je een heel bevoorrecht leven hebt dat ook nog eens veel kansen biedt. Bijvoorbeeld een lunchafspraak en daarna ook nog een fotografieworkshop. “Bewaar je perceptie van wat druk nu echt is voor de momenten wanneer je het echt nodig hebt.”

Leer dingen uit handen te geven

Als jij altijd alle taken zelf volbracht, zijn mensen eraan gewend geraakt dat jij het wel even opknapt. En dat terwijl ze het vaak ook zelf kunnen doen. Je zou volgens Dr. Weaver kunnen overwegen om deze mensen om hulp te vragen. “Het zal je verbazen wie je zal steunen als jij ze maar de kans geeft om dat te doen.”

Let op je ademhaling

Een beetje innerlijke rust kan natuurlijk geen kwaad als je jezelf altijd opjaagt. Nu kun je dat vrij snel bewerkstelligen door goed op je ademhaling te letten, of door die indien nodig aan te passen. “De meeste mensen halen korte, scherpe ademhalingen in hun bovenborst, meestal met een snelheid van ongeveer 14-20 ademhalingen per minuut”, weet Dr. Weaver. Door jezelf een andere ademhaling aan te leren, kun je al veel meer rust krijgen. Dr. Weaver raadt aan om ongeveer vijf tot zes ademhalingen per minuut te nemen. “Hoewel dit misschien eenvoudig klinkt, is het zeer effectief in het creëren van rust.”

Let wel op: het Rushing Women’s Syndrome gaat om de druk die je jezelf oplegt. Als het iemand anders is die jou die druk oplegt, is het goed om hierover in gesprek te gaan en om je grenzen aan te geven. Je bent geen robot en hebt nu eenmaal rustig nodig.

Bron: Body and Soul | Beeld: iStock

Laatste nieuws