Is het oké om een crush op iemand anders te hebben als je in een gezonde relatie zit?

Het hoeft geen slecht teken te zijn.

Couple in coffee shop

Met een ander zoenen of het bed delen, is voor veel mensen in een relatie een dikke no-no. Toch kan het gebeuren dat je een keer een crush op iemand anders dan je partner krijgt. Is dat reden tot paniek? Of is het eigenlijk best wel normaal?

Geen reden voor paniek

Koppels in een lange en duurzame relatie kunnen het vast beamen: die wilde verliefdheid die je in het begin ervoer vervaagt en een warme liefde komt daarvoor terug in de plaats. Hoewel je superveel van je partner houdt en hem of haar helemaal niet kwijt wilt, kan het daarentegen toch gebeuren dat je een crush op iemand anders krijgt. En dat is geen reden voor paniek, zo vertelt neuropsycholoog Nawal Mustafa.

"Soms kunnen de veronderstellingen die we hebben over relaties misleidend zijn en leiden tot onnodig wrok, schuldgevoelens of conflicten", schrijft ze op haar Instagrampagina The Brain Coach. Bepaalde zaken in een relatie worden volgens haar ten onrechte afgedaan als iets slechts. Je in een relatie aangetrokken voelen tot iemand anders, bijvoorbeeld. Spoiler: is het hartstikke normaal.

Veel crushes

Uit het onderzoek Women’s Experiences With Feelings and Attractions for Someone Outside their Primary Relationship blijkt dat 69,9 procent van de vrouwen in een serieuze relatie weleens een crush op een ander heeft gehad. Aan het onderzoek deden 229 vrouwen mee, waarvan het overgrote deel (220 vrouwen) een relatie van 5 jaar of langer had.

Is er een manier om te voorkomen dat we een crush voor een ander ontwikkelen? Volgens Mustafa niet. "Ons brein beoordeelt snel hoe mensen eruitzien en soms vinden we hun kenmerken of karaktereigenschappen aantrekkelijk. Dit is natuurlijk en onvermijdelijk", legt ze uit. "Het wordt pas problematisch als je wat met die gevoelens doet, zoals met diegene flirten of aandacht bij hen zoeken."

Helemaal normaal dus, zo'n crush. En zo natuurlijk als crushes komen, zo natuurlijk verdwijnen ze meestal ook weer als je er geen aandacht aan besteedt.

Bron: Instagram The Brain Coach, Women’s Experiences With Feelings and Attractions for Someone Outside their Primary Relationship | Beeld: iStock