Kun je jaloerse gevoelens omzetten in iets positiefs?

En hoe doe je dat dan precies?

Jaloezie mag dan wel een van de zeven hoofdzonden zijn, maar volgens neuropsychologen hoeft deze emotie niet altijd iets negatiefs te zijn. Zo kun je ijverzucht ook omzetten in iets positiefs.

Een emotie

Jaloezie is een overweldigend gevoel of onzekerheid over ongelijkheid of over een mogelijk verlies, legt neuropsycholoog Dr. Sanam Hafeez uit aan The Zoe Report. “Je kunt een wrok koesteren naar iemand die succesvol is of iets heeft dat jij niet hebt, of je kunt angst voelen om iets of iemand te verliezen die waardevol voor je is.” Maar hoe de jaloezie zich uit, verschilt per persoon.

Hoewel we het er allemaal over eens zijn dat een jaloers gevoel geen fijn gevoel is, is het heel normaal om het te ervaren, vertelt psycholoog Tiffany Brown. Het hoeft niet altijd slecht te zijn. Een probleem wordt het pas als je niet weet hoe je ermee om kunt gaan. “Het wordt ongezond als het schadelijk gedrag aanwakkert of als iemands gevoelens ervoor zorgen dat hij of zij gewelddadig, manipulatief of controlerend wordt.”

Gevoel omzetten tot iets positiefs

Jaloezie klinkt als iets negatiefs waar je zo snel mogelijk vanaf wilt, maar het kan ook iets goeds brengen. Die afgunst is een emotie en die geeft ons als het ware hints over wat we zelf ook graag zouden willen. “Het hang van de context af, maar vaak probeert jaloezie ons wat te vertellen over niet-erkende verlangens”, legt Brown uit. Om van je jaloezie iets positiefs te maken, is het dus nodig dat je jaloezie niet meer bekijkt als een emotie, maar als boodschapper. Wat probeert dit gevoel je te vertellen? Hoe kun je het begrijpen en hoe kun je er wat aan doen?

Straf jezelf overigens niet voor de gevoelens die je hebt. Brown adviseert om judgemental feelings over jezelf los te laten. Hafeez raadt aan om pen en papier erbij te pakken en een lijst te maken met mensen op wie je jaloers bent en waarom je jaloers op hen bent. Analyseer daarna waarom dit je jaloers maakt. “Heeft het te maken met materiele zaken, of zijn het emotionele behoeftes? Als je erachter bent gekomen wat de oorzaak voor je jaloezie is, kun je een manier vinden om doelen voor jezelf op te stellen.”

Jij kan het óók

Het kan enorm steken als iemand iets heeft bereikt dat jij ook wilde. Maar zo moeten we het volgens Hafeez niet bekijken. Omdenken is key. Als zij het kunnen, dan moet jij het ook kunnen. Stop geen energie in negatieve gevoelens, maar gebruik die jaloerse energie om je eigen doelen te bereiken. Onthoud daarbij wel dat Rome niet in een dag is gebouwd. Ook als voor jou duidelijk is wat jij wilt bereiken en hoe je dat wilt doen, kan het tijd kosten om dat te bereiken. Always move at your own pace.

Bron: The Zoe Report | Beeld: Anthony Tran (Unsplash) 

Laatste nieuws