Het Buikencollectief pleit voor betere verlofregeling: ‘Langer verlof, beter betaald verlof en gendergelijk verlof’

Volgens Het Buikencollectief verdienen ouders beter verlof, ook degenen die te maken kregen met een miskraam of een doodgeboorte.

Afgelopen augustus ging een nieuwe regeling voor betaald ouderschapsverlof in. Toch zijn we er nog niet, zo stelt Het Buikencollectief. Het collectief roept mensen daarom op om hun petitie voor het zogenoemde ’21e-eeuws verlof’ te ondertekenen.

Missie van Het Buikencollectief

Het Buikencollectief is een community dat zwangeren in de Nederlandse geboortezorg vertegenwoordigt. En zij vinden dat het hoogtijd is voor een ouderschapsverlof dat veel beter in deze tijdsgeest past, het zogenoemde ’21e-eeuws verlof’.

“Het is tijd voor een 21e-eeuws verlof, niet alleen in Noord-Europa waar ze weten hoe dat moet – ook in Nederland”, schrijft Eline Leijten, voorzitter van Het Buikencollectief. De petitie kunnen mensen sinds gisteren ondertekenen en is op moment van schrijven al 7.465 keer ondertekend. Het nieuwe verlof dat het collectief voor ogen heeft, is veel inclusiever. Zo pleit het voor gendergelijk verlof voor álle ouders – ook de ouders die met een miskraam te maken kregen of een doodgeboorte voor 24 weken zwangerschap.

Daarnaast pleit het collectief voor gelijke rechten op 160 dagen betaald ouderschapsverlof na de geboorte van een kind voor alle ouders. Ook vindt Het Buikencollectief dat zwangeren langer recht hebben op pauze en rust – mits ze daar gebruik van willen maken.

Nog niet los kunnen laten

Ondernemer Emilie Sobels, oprichter van co-workingspace Hashtag Workmode, roept ook op om de petitie te ondertekenen. Emilie beviel vorig jaar van een zoontje en op Instagram vertelt de ondernemer dat zij en haar partner toen de luxe hadden om zelf te kiezen hoe lang ze verlof hadden. “En toch hield ik me aan wat de norm is in Nederland en ging ik er vier maanden tussenuit”, schrijft ze.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door EMILIE SOBELS (@emiliesobels)

“Met een zwart hart liet ik mijn kleintje achter op de opvang, toen ik na drie maanden weer ging werken. Want ondanks dat ik veel zin had om weer te bouwen aan mijn business, schreeuwde mijn hele lijf dat ik hem nu eigenlijk nog liet los wilde laten.”

Emilie vindt net als Het Buikencollectief dat het tijd is voor verandering. Ze roept haar volgers dan ook op om het 21e-eeuws verlof te ondertekenen.

Bron: Instagram Emilie Sobels, Het Buikencollectief | Beeld: Lisa Fotios (Pexels) 

Laatste nieuws