In vertrouwen: 'Dankzij mijn sugar daddies leef ik in luxe'

"In het begin ben ik wel bang geweest dat ik me misschien een uitvreter zou voelen, maar dat is helemaal niet zo. Na jaren jaloers te zijn geweest op de mooie spullen van andere mensen is het nu mijn beurt."

Young women exploring streets of southern Iberic european city

Als juf op een basisschool verdient Isa geen bakken met geld. Toch kan ze dankzij haar sugar daddies een erg luxeleven leiden. "De mannen met wie ik afspreek geven me geld, cadeautjes en etentjes in ruil voor mijn gezelschap."

De sugar daddies

Isa (28): "Ik dacht dat de kunstbeurs ontzettend saai zou zijn. Maar toen ik er een schilderij voor Rob mocht uitzoeken en duizenden euro’s kon stukslaan, vond ik het al een stuk leuker. Een poosje daarvoor hadden we het er ook al flink van genomen met luxe hotels in Franse badplaatsen. Zelf kan ik dat helemaal niet betalen. Dankzij mijn sugar daddies kom ik op plekken waarvan ik normaal niet zou durven dromen. Doordeweeks heb ik namelijk een heel normaal leven. Ik ben juf op een basisschool. Ik houd van mijn werk en vind het geweldig om met de kinderen te spelen en ze te verzorgen als dat nodig is. Toch kan het soms best stressvol zijn. Als ik sugar babe ben en een date heb, kom ik even op adem.

De mannen met wie ik afspreek geven me geld, cadeautjes en etentjes in ruil voor mijn gezelschap. Ik word verwend, krijg alle aandacht en kan doen en laten wat ik wil. Zo kan ik nu shoppen zonder er erg mee bezig te zijn hoeveel ik uitgeef en heb ik eindelijk de kans om eens wat exclusievere merken te kopen. De twee mannen die ik nu zie zijn Vincent en Rob, respectievelijk 7 en 22 jaar ouder dan ik. Ze zijn best verschillend. Vincent is echt een grappige vent. Hij heeft wat geld gewonnen met pokeren en geniet enorm van het leven. Prima natuurlijk, al betekent het dat het feesten ook zomaar voorbij kan zijn. Zolang het goed gaat, doen we leuke dingen. Hij neemt me mee naar party’s en zelfs een keer naar een feestje op een jacht. Dat was fantastisch. Ik keek mijn ogen uit: wat geven mensen veel geld uit! Maar ik heb genoten van de champagne in de viproom, met een man die er vooral mee bezig was dat ik het naar mijn zin had.

Rob is anders. Ook spontaan, maar rustiger. We kenden elkaar net toen ik hem vertelde dat ik graag meer van de wereld wilde zien en dat ik nog weinig had gereisd. Meteen regelde hij een weekend naar Nice en Cannes, zo lief. Ik heb me vergaapt aan alle luxe waarin die mensen daar wonen. Zo’n reisje helpt me te ontsnappen aan de dagelijkse sleur van mijn werk en mijn gewone leventje. Ik heb al van alles gekregen. Nu ben ik helemaal wild van het konijntje dat Rob een keer als verrassing meebracht, maar ik vind het ook geweldig dat we binnenkort op de beste plekken in de zaal zitten bij een musical die ik graag wil zien. Eerder verrasten mijn suikeroompjes me met make-up, een Kate Spade-tas, een nieuwe iPhone en een Marc Jacobs-portemonnee. Soms krijg ik ook geld, variërend van zo’n 200 tot 500 euro.

Etentjes en kleren

Als kind groeide ik op met alleen mijn moeder. Mijn ouders zijn gescheiden toen ik nog heel klein was en mijn vader heb ik daarna nauwelijks nog gezien. Soms is het net alsof ik er nooit een heb gehad. Of dat er de oorzaak van is dat ik nu met oudere mannen date? Dat denk ik niet. Het komt eerder doordat we het thuis niet breed hadden. De nieuwste kleding en make-up, die vriendinnen wel kregen, waren voor mij gewoon niet weggelegd. Ik werkte me een slag in de rondte met bijbaantjes in de supermarkt om ook eens luxe uit eten te kunnen, maar het leverde nooit genoeg op. Destijds wilde ik gewoon bij de populaire meiden horen – je weet wel hoe dat voelt als je een tiener bent.

Ik heb een tijdje gedatet via ‘normale’ datingsites, maar op een gegeven moment was ik de gewone dates zat. Ze verliepen altijd een beetje hetzelfde, met dezelfde soort gesprekken in dezelfde stad. Bij het googelen op datingsites kwam ik sugardaters.nl tegen. De mannen die zich daar aanmelden willen het vrouwen naar de zin maken. Etentjes en kleding voor hen betalen. Dat leek me wel wat. Terwijl vriendinnen trouwen en zwanger worden heb ik juist zin in afspraakjes in plaats van me te settelen. Als het niks is, schrijf ik me gewoon weer uit, dacht ik. De eerste date zal ik nooit vergeten. Ik was ontzettend zenuwachtig. We zouden gaan eten in een duur restaurant waar ik altijd al eens naartoe wilde. Hij vroeg me of ik verder nog wensen had. Dat voelde een beetje raar, het diner zou al duur genoeg zijn – maar ja, ik was natuurlijk niks gewend. Onderweg ernaartoe vroeg ik me ineens af of de man in kwestie – een stuk ouder – me wel serieus zou nemen.

Bestond-ie überhaupt? En zou hij echt het etentje echt voor me betalen? Die twijfels verdwenen al snel toen hij heel aardig bleek te zijn. Echt klikken deed het niet, maar gelukkig maakte het geweldige eten de vele stiltes die er vielen ruimschoots goed. Daarna keerden we allebei weer huiswaarts. Ik was verrast door hoe makkelijk dat ging. Er was geen match, maar dat gaf niet. En het voelde helemaal niet alsof ik iets verkeerds had gedaan.

Sex is geen must

Vooraf had ik gedacht dat ik me misschien schuldig zou voelen. Bij ‘sugar dating’ dacht ik in eerste instantie aan een soort prostitutie, omdat ik vermoedde dat veel dates op sex uitdraaien. Maar op de site las ik al snel dat dat juist níet het uitgangspunt is.

Bij het aanmelden had ik me voorgenomen om nooit het bed in te duiken met een sugar daddy, bang dat ik me dan een hoer zou voelen. Er passeerden verschillende dates die heel leuk waren, maar waar geen vrijpartij aan te pas kwam. En nog steeds ga ik niet naar een afspraak met het idee dat er wordt gezoend of meer. Dat is helemaal niet de insteek. Maar als de avond leuk verloopt en we ons goed voelen, kan er weleens iets gebeuren. Soms is de sfeer gewoon goed en heb ik zin in sex, net zoals bij gewone dates en relaties. Druk voel ik zeker niet en dat is ook het laatste wat ik wil. Zodra er seksueel iets van me wordt verwacht, stop ik ermee. Maar er zijn op dit soort sites zeker mannen die hopen prostituees te vinden. Ik heb weleens de vraag gekregen hoeveel geld ik voor sex wil, of vieze opmerkingen over hoe ik eruitzie. Die klik ik meteen weg. Ik neem liever zelf het initiatief. Gelukkig zijn de meeste mannen niet zo, en het is ook niet waar dat elke sugar daddy steenrijk is. Dat hoeft voor mij ook niet.

Dol op mijn dubbelleven

Ik dacht dat ik mijn dubbelleven aardig goed had verborgen. Toch merkte mijn moeder al na een paar maanden op dat ik vrolijker was dan normaal. Ze zag ook wel dat ik vaak weg was en de telefoon minder snel opnam als ze belde. De in haar ogen onnodige aankopen waren aanleiding voor haar om vragen te stellen. Omdat ik een hekel heb aan liegen, heb ik alles vrij snel aan haar opgebiecht. Ze schrok en was meteen bang dat ik de hoer zou gaan spelen. Na een flinke ruzie bedaarde ze gelukkig een beetje. Gaandeweg begon ze zelfs in te zien hoe gelukkig ik nu ben en wat er allemaal mogelijk is. Ze legde zich bij het idee neer. Zolang ik maar goed op mezelf pas, zegt ze altijd.

Inmiddels profiteert ook mijn moeder een beetje van mijn dates. Rob geeft me weleens geld voor haar. Omdat ze daar, zeker in het begin, he-le-maal niets van wilde weten, stopte ik het soms stiekem in haar handtas. Gewoon, omdat zij het ook goed kan gebruiken. Voor mij voelt dat alsof ik eindelijk iets terug kan doen voor haar, de vrouw die altijd voor me heeft klaargestaan en vader en moeder ineen was. Als we winkelen koop ik weleens kleding voor haar. Daar heeft ze minder moeite mee dan wanneer ik haar cash geef. En we hebben meteen een leuke dag samen. Ik heb het prima naar mijn zin: geldproblemen heb ik niet en ik eet in de duurste restaurants. Toch denk ik dat mensen me zullen veroordelen als ze weten wat ik doe. Het is voor mij niet iets om me voor te schamen, maar ik durf het niet in het openbaar te vertellen. Ik zeg het dus tegen bijna niemand.

In het begin ben ik wel bang geweest dat ik me misschien een uitvreter zou voelen, maar dat is helemaal niet zo. Na jaren jaloers te zijn geweest op de mooie spullen van andere mensen is het nu mijn beurt. De mannen die ik date zoeken een informele relatie en vinden het vaak leuk om de gentleman te spelen. Mijn voorwaarde is dat ik me fijn voel bij hen. Bij Rob en Vincent is dat zeker zo. Daarom blijf ik voorlopig lekker daten met mijn sugar daddies."

Dit artikel verscheen eerder in Marie Claire december 2016.

Tekst: Marjolein Straatman | Beeld: iStock