Een warme of koude slaapkamer? Met deze temperatuur slaap je het beste

Heb je het eerder warm of koud?

Het zal geen verrassing zijn dat de temperatuur in de slaapkamer een rol speelt in hoe goed we slapen. Wanneer het in de zomer superwarm is, kunnen we de slaap vaak slecht vatten – laat staan dat we de hele nacht doorslapen. In de winter kan het daarentegen weer zo koud zijn dat we ook niet zo lekker in slaap vallen. Wij vroegen ons daarom af wat de perfecte slaapkamertemperatuur is.

Slechte nachtrust

Het vinden van de perfecte slaapkamertemperatuur, kan lastig zijn. Een te warme kamer, waarin je al zwetend wakker wordt, is allesbehalve fijn. En een te koude kamer, waar je neus en voeten vaak als ijspegels aanvoelen, wil je ook niet. Een slechte nachtrust kan impact hebben op je dagelijkse functioneren. Dus als het aanpassen van je kamertemperatuur dit kan verhelpen, dan is het het proberen waard, toch?

Ideale temperatuur

Als je gaat slapen, koelt je lichaam af. En zodra je wakker wordt, warmt je lichaam zich weer op. Volgens dr. Rajkumar Dasgupta, daalt je lichaamstemperatuur een paar graden als je slaapt. “Deze daling van je lichaamstemperatuur staat in verband met de productie en het vrijkomen van melatonine. Dit is een hormoon dat in je hersenen wordt geproduceerd en die je helpt om te slapen. Hierdoor stellen veel slaapdeskundigen voor om te slapen in een iets koelere slaapkamer”, aldus de dokter.

Wat dan de ideale temperatuur is om te slapen? Volgende de dokter is dit tussen de 15 en 19 graden. Wel geeft hij aan dat je rekening moet houden met alle andere aspecten die een rol kunnen spelen. Als je bijvoorbeeld een gezondheidsprobleem hebt waardoor je het heel de tijd koud hebt, dan slaap je hoogstwaarschijnlijk beter in een kamer die wat warmer is.

Bron: SELF | Beeld: Yohann Libot

Laatste nieuws