Wanneer heb je precies een medische pedicure nodig?

Laat je niet te veel afschrikken door de term, want een medische pedicure kan ook heel ontspannend zijn.

Een manicure en pedicure is voor de meeste mensen heerlijke verwennerij. Nu weten we ook wel van het bestaan van een medische pedicure af, maar wanneer heb je deze eigenlijk nodig?

Populariteit van de medische pedicure

Tijdens corona nam de populariteit van de medische pedicure toe. Deze behandeling was immers wel toegestaan tijdens de lockdown en dat betekende dat veel mensen die ‘m normaal nooit lieten uitvoeren, nu toch een medische pedicure wilden. “Het zorgde voor een lightbulb-momentje bij velen”, deelt podotherapeut Sally Belcher met Body + Soul. “Veel mensen kwamen erachter dat ze eigenlijk al veel eerder een medische pedicure hadden moeten ondergaan.”

Volgens Belcher zijn er verscheidene redenen waarom mensen een medische pedicure nodig hebben. Het heeft te maken met zowel het verzorgen van je voeten als de gezondheid van je voeten. “Podotherapeuten behandelen de huid, nagels en nagelriemen in een privébehandelkamer met apparatuur die steriel is.” Tijdens een medische pedicure kunnen verschillende voet- en nagelproblemen behandeld worden.

Voor wie is het?

Een medische pedicure kan om verscheidene redenen nuttig (of zelfs belangrijk) zijn. Een medische pedicure kan bepaalde zorg bieden die je tijdens een gewone pedicure niet krijgt. Ja, net als bij een gewone pedicure heeft het te maken met de verzorging van voeten en kan het de huid en nagels een oppepper geven, maar het doet veel meer dan dat. Mensen met zogenoemde risicovoeten kunnen ook terecht bij een medische pedicure. Denk hierbij onder andere aan mensen met diabetes – zij zijn immers extra kwetsbaar voor voetproblemen.

Personen met diabetes zijn niet de enigen die een zogenoemde risicovoet (wanneer je extra kans hebt dat kleine problemen, grote problemen kunnen worden) kunnen hebben. Denk aan personen met reuma, spasticiteit en kanker. Ook kan een medische pedicure zorg bieden aan mensen die hun voeten hebben verwaarloosd of die zelf simpelweg niet meer in staat zijn om hun voeten te verzorgen. Denk aan onder andere een therapeutische peeling en het verwijderen van eelt. Of teennagels trimmen, vormgeven en polijsten wanneer iemand dat zelf niet goed kan. Het behandelen van schimmelnagels en het verzorgen van de nagelriemen zijn ook het pakkie-an van de medische pedicure.

Een medische pedicure weet wat hij of zij doet. In een praktijk waar medische pedicures worden uitgevoerd, zijn alle materialen aanwezig om de voeten goed te verzorgen en om problemen te verhelpen of verlichten. Zo kunnen ze je er ook helpen als je een nagelprothese nodig hebt of nagelreparaties. Overigens kun je ook bij de medische pedicure terecht voor preventieve behandelingen.

Ontspannend

Bovenstaande klinkt misschien niet altijd even prettig, maar net als bij een gewone pedicure is ook een medische pedicure een momentje van ontspanning. Laat je dus niet tegenhouden door de term medisch (die staat heus niet synoniem voor pijnlijk). Sterker nog, volgens Belcher kan een medische pedicure net zo ontspannend zijn als een gewone pedicure. “Een medi-pedi (zoals de podotherapeut het noemt) is helemaal niet pijnlijk.” Wel raadt ze kietelige personen aan om dat even te melden voor de behandeling. “Dan kunnen we er makkelijker mee opgaan. We brengen een crème dan bijvoorbeeld met een stevigere hand aan, wat goed helpt.”

Bron: Body + Soul, New Canaan Podiatry, pedicure massagepraktijk | Beeld: Sex and the City

Laatste nieuws