Waarom je vaker een bezoekje aan het toilet brengt als het koud is

De koude temperaturen zijn niet alleen van invloed op onze huid, maar ook op onze blaas. 

Reading newspapers in toilet.

De herfst heeft nu echt zijn intrede gedaan en dat betekent dat het buiten weer wat kouder is. Grote kans dat je nu dan ook vaker naar het toilet moet. Het koude weer heeft nu eenmaal dat effect op je blaas, maar waarom eigenlijk?

Mogelijke oorzaken

Allereerst speelt de reactie van je lichaam op kou een grote rol. Je lichaam reageert namelijk snel op temperatuurswisselingen. Je merkt het bijvoorbeeld als je met zomerse kleding een gekoelde supermarkt inloopt. Een van de vele onderzoeken naar het verband tussen kou en de behoefte om naar de wc te gaan, wijst uit dat je bloedvaten krimpen door de wisselende temperatuur. Er is daardoor minder ruimte voor het bloed, wat ervoor zorgt dat je nieren meer water uit je bloed moeten halen. Dat water komt in je blaas terecht, waardoor je blaas sneller vol raakt.

Ten tweede zou het kunnen dat de plasdrang wordt veroorzaakt door ingebouwde thermometertjes in je huid. Ze worden ook wel TRP-kanalen genoemd en sturen seintjes naar je brein als het koud is. Daardoor krijgt je brein het idee dat je blaas vol is en dat je moet plassen. Deze theorie wordt echter nog verder onderzocht, dus we kunnen niet met zekerheid zeggen dat het de oorzaak is.

Sowieso al last van je blaas

Urologen stellen ook nog eens dat er niet genoeg wetenschappelijk bewijs is om te stellen dat je plasfrequentie door kou wordt beïnvloed. Het gevoel dat je blaas vaker leeg moet, komt namelijk sowieso al vaak voor bij mensen met blaasproblemen. Hun plasbuis is dan al erg gevoelig, of het nu koud is of niet. Vooral vrouwen hebben daar na de overgang veel last van. Het beschermende slijmvlies rond de plasbuis is bij hen door de overgang namelijk een stuk dunner geworden. Een gevoelige blaas kan dus ook zeker de oorzaak zijn voor de verhoogde plasdrang in de koude maanden.

Wat je eraan kunt doen

Merk jij dat je tijdens de herfst en winter continu aandrang hebt om naar de wc te gaan? Dan kun je de huid rond je plasbuis het beste zo warm mogelijk houden. Ook wordt aangeraden om bekkenbodemspieroefeningen te doen, zodat je meer controle krijgt over je blaas. Naarmate je meer traint, zul je je plas langer kunnen ophouden. Het is daarnaast een goed idee om genoeg te blijven drinken. Vermijd cafeïnehoudende dranken, want die kunnen juist voor irritatie aan je blaas zorgen. Houd je ondanks deze tips last van je blaas? Dan kun je het beste je huisarts raadplegen.

Bron: Tips en Weetjes, Max Vandaag | Beeld: iStock