Financieel onafhankelijk: 66 procent van de Nederlandse vrouwen is het

75 procent van de Nederlandse vrouwen vindt het belangrijk om financieel onafhankelijk te zijn, maar voor een deel van hen is het nog geen realiteit.

Anno 2022 vinden veel vrouwen het belangrijk om financieel onafhankelijk te zijn. Zo'n 75 procent om precies te zijn. Toch is niet iedereen van hen het daadwerkelijk, zo blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS.

Financiële zelfstandigheid

Hoewel 75 procent van de Nederlandse vrouwen aangaf dat ze het belangrijk vindt om economisch zelfstandig te zijn, is slechts 66 procent het daadwerkelijk. Een grote groep is dus nog niet financieel onafhankelijk, terwijl ze dat wel wil.

Uit de cijfers die het CBS gisteren deelde, blijkt dat 34 procent van de Nederlandse vrouwen vorig jaar niet financieel zelfstandig was. Dit komt neer op 1,6 miljoen vrouwen. Overigens betekent het niet dat deze 1,6 miljoen vrouwen niet werken. De gegevens toonden aan dat 32 procent van hen wel betaald werk verricht. Echter, wat ze daarmee verdienden lag onder het bijstandsniveau (wat neerkomt op minder dan 1.080 euro netto per maand).

Groeiende getallen

Er zijn nog stappen te behalen op het gebied van financiële zelfstandigheid voor vrouwen. Al lijkt het erop dat we wel de goede kant op gaan. Laten we de cijfers eens vergelijken met die van tien jaar eerder. In 2021 was 57 procent van de Nederlandse vrouwen financieel onafhankelijk. De financiële onafhankelijkheid van vrouwen neemt dus wel toe.

Mannen versus vrouwen

Het is (helaas) geen verrassing dat mannen over het algemeen vaker financieel onafhankelijk zijn dan vrouwen. Dat komt omdat het moederschap nog altijd een grote rol speelt in hoeveel uren een vrouw betaald werk verricht. Bijna de helft van de vrouwen (45 procent) gaat minder werken als zij een kind krijgt (of ze stopt zelfs helemaal). Onder mannen ligt dit percentage veel lager. Slecht 7 procent van de mannen gaat minder werken als hij een kind krijgt.

Nu zou je kunnen stellen dat die 45 procent van de vrouwen hier zelf voor kiest, en dat is natuurlijk ook zo, maar ze zouden het best graag anders zien. Zo blijkt dat 65 procent van de vrouwen met een deeltijdbaan wel meer zou willen werken. Wel onder een heel belangrijke voorwaarde: dat het beter te combineren is met hun privéleven. Een veelgehoord voorbeeld is dat vrouwen meer uren willen maken als de kinderopvang beter of goedkoper zou worden. Maar in deze financieel onzekere tijden zijn vrouwen ook 'bereid' om meer te gaan werken als het inkomen van henzelf en hun partner niet meer genoeg is om hun kosten te dekken.

Bron: Metronieuws | Beeld: Emma Dau (Unsplash)