Christmas tree care: zo overleeft je kerstboom de gehele decembermaand

Een aantal simpele, maar nuttige tips.

Lees ook

De vuistregel in Nederland luidt dat je de kerstboom pas opzet na Sinterklaas. Al hebben steeds meer mensen lak aan die zogenoemde regel. Wil jij de kerstvreugde al eerder in huis halen? Wij delen hoe je ervoor kunt zorgen dat jouw echte kerstboom de hele decembermaand mooi blijft.

1. Kies de meest verse boom die er is

In de zoektocht naar de perfecte boom is het belangrijk om te beseffen dat het om een levende plant gaat. Hoe minder tijd er zit tussen het kappen van de boom en het optuigen ervan, hoe groter de kans dat de boom zijn goede conditie behoudt. Kies bij het uitzoeken van je kerstboom voor een exemplaar zonder droge, broos uitziende takken.

2. Zet de boom zo snel mogelijk in water

Geef je boom na aanschaf direct water. Dit helpt om de naalden mooi groen en in goede staat te houden. Zet het liefst al een emmer water neer voordat je de boom gaat kopen, dan kun je hem er meteen inzetten als je thuiskomt.

3. Zaag een klein stukje van de onderkant af

Bomen nemen water op door middel van xyleem, een weefsel bestaande uit vaten dat zorgt voor de aanvoer van water naar de bladeren of naalden. Na het omhakken van een boom slippen de vaten in dit weefsel dicht, waardoor er geen water meer naar de naalden gaat. Door bij thuiskomst een stukje van de onderkant van de stam af te zagen, kan de boom weer water opnemen.

4. Kies de juiste soort

Verdiep je voordat je een boom gaat uitzoeken in de verschillende soorten die er zijn. Een spar gaat over het algemeen langer mee dan een den en behoudt zijn naalden langer. Hoewel de meeste bomen sparren zijn, worden in sommige winkels en op sommige boerderijen nog wel dennenbomen verkocht. Mocht je toch voor een den kiezen, dan is het belangrijk dat je de boom voldoende water geeft voordat je hem optuigt.

5. Zet je boom op een goede plek in huis

Kies de beste plek uit om je kerstboom neer te zetten. Het lijkt misschien gezellig en sfeervol om hem vlak naast de open haard te plaatsen, maar door de hitte droogt de boom uit (het brandgevaar nog niet eens genoemd). Dat willen we niet hebben. De beste plek in huis is een koele, dan blijft de boom het mooist.

6. Check hoeveel water je boom nog heeft

Houd bij hoeveel water je kerstboom opneemt en geef hem zo veel water als nodig is. Als je goed voor je boom zorgt, kan deze gemakkelijk vier tot zes weken leven en heb je er haast net zo weinig werk van als een kunstboom. Een groot pluspunt van een echte kerstboom ten opzichte van een kunstboom: hij verspreidt een heerlijke dennengeur!

Bron: Tips en Weetjes, Real Simple | Beeld: Cottonbro (Pexels)

Laatste nieuws

Zie ook