Dit zijn de deal-breakers bij elke love language

Het kan behoorlijk wat irritatie opleveren in plaats van een geliefd gevoel als je partner je love language niet goed begrijpt.

We hebben allemaal wel dingen die we irritant vinden aan onze partners. We weten ook allemaal dat het kennen en begrijpen van elkaars love languages belangrijk is voor een gezonde relatie. Dat er een link bestaat tussen de love languages en ergernissen, beseffen we echter niet altijd.

Het belang van love languages

Je hebt vast weleens van love languages gehoord, manieren om liefde, intimiteit, connecties en warmte naar anderen uit te drukken. En per persoon verschilt welke love language iemand heeft. “Wat de ene persoon ziet als een fijn gebaar, merkt de andere persoon misschien niet eens op. We doen allemaal andere ervaringen op in het leven; we groeien op in verschillende omgevingen, die verschillende emotionele responses bij ons uitlokken”, aldus psychoseksueel therapeut Charlotte Simpson tegenover Stylist UK.

Je love language kun je niet alleen gebruiken om te ontdekken wat je fijn vindt in een relatie, maar ook om inzicht te krijgen in wat je juist níet wilt. “De dingen waardoor jij je gefrustreerd kan voelen, kunnen misschien klein lijken voor iemand die niet dezelfde love language heeft”, zegt relatie-expert Rhian Kivits.

Of het nu quality time, gifts, acts of service, words of affirmation of physical touch is: iedereen heeft wel iets waar ze zich bij hun partner aan kunnen ergeren. Hieronder zetten we de deal-breakers voor elk van de vijf love languages op een rij.

Words of affirmation

Als je ervan houdt om je partner complimenten te geven en ze zelf ook graag krijgt, kan het ontbreken van complimenten een big deal zijn. Ook als je partner je nergens voor bedankt of niet vaak genoeg zegt dat hij/zij van je houdt, levert dat weerstand van jouw kant op. Ook als je partner moeite heeft met het uiten van diens gevoelens, kan dat ervoor zorgen dat jij je niet gewaardeerd voelt.

Quality time

Maakt je partner veel tijd voor jou, dan vind je dat helemaal geweldig. Je bent groot fan van reguliere date nights en ziet je partner het liefst de hele dag. Wat bij deze love language problemen kan opleveren, is een situatie waarin je partner iets anders prioriteit geeft (of het nu werk, familie of vrienden is). Daarnaast vind je het enorm vervelend als hij/zij niet ‘aanwezig’ lijkt te zijn wanneer jullie tijd doorbrengen, altijd op diens telefoon zit of niet naar je lijkt te luisteren. Tot slot vind je het niet fijn als je partner alleen maar korte dates inplant of überhaupt vrijwel nooit met ideeën voor dates komt.

Physical touch

Fysieke intimiteit is voor mensen met deze love language enorm belangrijk om emotionele verbintenis te voelen. Raakt hun partner hen nooit aan, is er niet genoeg actie in bed of hebben ze altijd koude handen, dan kan dat een deal-breaker zijn. Ook partners die geen bed willen delen, kunnen ergernis opwekken bij mensen met deze love language.

Gift giving

Niets leuker dan je partner blij maken met een cadeau, toch? Mensen die deze love language hebben, houden ervan om presentjes voor hun geliefde te kopen. Ze steken er veel tijd, moeite en soms geld in. Iets waar ze daarom absoluut niet blij van worden, is als ze zelf nooit cadeaus krijgen van hun partner. Of als hun partner cadeaus voor hen uitzoeken die totaal niet bij hun persoonlijkheid past. Vergeet je partner een cadeau voor een speciale gelegenheid, dan vind je dat bloedirritant als je deze love language hebt. Ook het geven van geld als cadeau kan voor deze mensen een deal-breaker zijn, omdat dat heel onpersoonlijk is.

Acts of service

Tot slot: wie deze love language heeft, houdt ervan dingen te doen voor diens partner. Daden zeggen voor hen meer dan woorden. Als hun partner niet erkent dat ze iets gedaan hebben of het niet (genoeg) waardeert, kan dat irritaties opleveren. Ook als hun partner nooit hulp aanbiedt, alleen aan zichzelf denkt of tegen hen zegt dat ze te veel vragen, raken mensen met deze love language behoorlijk geïrriteerd.

Met elkaar bespreken

Hoe communiceer je jouw love language nou op een heldere manier naar je partner? “Als je het idee hebt dat je partner jouw love language niet spreekt, kan het helpen om uit te leggen wat je in elke context graag van diegene wilt zien. Door ook duidelijk te maken wat jou inspireert en wat jij als lief gedrag ziet, zorg je ervoor dat jullie meer met elkaar verbonden raken”, aldus Kivits. “Klagen helpt niet, want dat zorgt er alleen maar voor dat je partner zich schuldig voelt.”

Is jouw love language anders dan die van je partner? Dat hoeft geen negatief teken te zijn. “Twee mensen met verschillende love languages hoeven niet per se slecht bij elkaar te passen. Zo moeten echter wel over elkaar love language leren en erop voorbereid zijn dat ze hun gedrag soms moeten aanpassen, zodat de ander zich geliefd voelt en ze elkaar begrijpen”, aldus Kivits.

Bron: Stylist | Beeld: iStock

Laatste nieuws