Wat je niet moet doen als je voor het eerst een managersfunctie bekleedt

Volgens carrière-experts zijn first-time managers geneigd om onder andere te veel beloftes te doen.

Voor het eerst een manager zijn kan fantastisch, maar ook overweldigend zijn. Je moet nieuwe managing skills aanleren, en uit de praktijk blijkt dat velen helemaal geen begeleiding krijgen in hoe ze dat het beste kunnen doen. Wij delen daarom een paar dingen die je niet moet doen als je voor het eerst een leidinggevende functie bekleedt.

Gebrek aan kennis

De meeste mensen hebben helemaal niet de juiste training gehad om mensen aan te sturen wanneer ze voor het eerst een leidinggevende positie bemachtigen, vertelt carrière-expert Lawrese Brown aan HuffPost. “Als ze eenmaal zo’n functie bekleden, spiegelen ze wat anderen deden of ze zijn reactionair.”

Voor deze nieuwbakken managers is het lastig om mensen te managen als ze geen handvaten hebben. Met name de manier waarop ze tegen hun team praten is belangrijk. Nieuwe managers zijn nog weleens geneigd om te veel dingen te beloven, omdat ze nu eenmaal een goede leider willen zijn, maar helaas kan dat juist averechts werken. Wij sommen op wat je beter niet kunt doen als je voor het eerst een manager bent.

Zeggen dat mensen altijd bij je mogen aankloppen

Het is logisch dat je als first-time manager wilt dat collega’s weten dat ze bij jou terecht kunnen. Maar volgens Brown kun je beter niet beloven dat mensen je altijd mogen bellen. Volgens de carrière-expert zorg je daardoor in feite dat mensen je continu zullen storen. Daardoor kun jij je werk niet ongestoord uitvoeren. Dit kan je carrière volgens de carrière-expert erg in de weg zitten, en daarmee werk je ook de vooruitgang van je team tegen. “In het allerergste scenario leert het je team om afhankelijk van jou te worden.”

Wat je dan het beste kunt doen? Brown raadt aan om duidelijke grenzen te stellen en om je team te laten weten wanneer ze jou om advies kunnen vragen en op welke manier ze dat dan het beste kunnen doen.

Niet weten wanneer je beter niets kunt zeggen

Natuurlijk wil jij je team het gevoel geven dat je ze bij belangrijke zaken betrekt, maar het is belangrijk om ook realistisch te zijn. “In een poging om authentiek of aardig over te komen, trappen managers nog weleens in de val dat ze hun nieuwe team beloven dat ze hen alles zullen vertellen”, weet carrièrecoach Angela Karachristos. Ja, het kan een manier zijn om het vertrouwen van je team te winnen als je dingen met hen deelt, maar altijd transparant zijn, kan jou ook tegenwerken. Het kan er namelijk ook voor zorgen dat je team het ziet als uitnodiging om altijd maar hun mening over iets te geven, ook wanneer bepaalde zaken al een feit zijn.

Als manager is het belangrijk om professioneel te zijn, om die reden kun je ook niet alles vertellen. “Als je opeens een manager bent, kun je niet alles meer zomaar delen”, vindt Karachristos. Met je work wife roddelen over de baas is bijvoorbeeld verleden tijd. En je kunt niet meer met anderen klagen over die ene collega als je nu boven hem of haar staat. “Nieuwe managers moeten een andere manier vinden om het team bij elkaar te krijgen, en soms is het beter om bepaalde dingen niet te zeggen.”

Belangrijke dingen wegwuiven

Zeker wanneer je binnen een team omhoog bent geklommen tot manager, kan het lastig zijn om je collega’s feedback of correcties te geven. Voorkom alleen dat je dingen zegt als: ‘Het is geen big deal’. Je kunt misschien geneigd zijn om dit te doen, zodat het minder hard overkomt, maar volgens Brown kan dit een verkeerde boodschap overbrengen. Want als het geen big deal is, waarom begin je er dan over? “Zo’n statement bagatelliseert alles wat je daarvoor hebt gezegd. Ook al was het een serieus gesprek, de persoon met wie je sprak is dan waarschijnlijk in de war.” Diegene weet dan niet hoe serieus je feedback was.

Wil je ervoor zorgen dat je niet te hard overkomt, maar wel serieus? Dan kun je iets zeggen als: “Ik wil niet dat je hierdoor panikeert. Ik wil niet dat je hierdoor denkt dat je je werk niet goed doet, maar ik wil dit ene punt wel duidelijk maken.”

Bron: HuffPost | Beeld: iStock

Laatste nieuws