Investeren kun je leren: dit kun je doen met je spaargeld

Werk je iedere maand hard zodat je de rekeningen kunt betalen en je daarnaast ook nog wat opzij kunt zetten op de spaarrekening? Heel goed! Maar het geld dat nu op je spaarrekening staat wordt helaas niet veel meer waard. Hoewel de rente dit jaar weer iets stijgt, zijn er nog altijd veel betere opties die je met je geld kunt doen. Je wilt wat met je spaargeld doen, misschien wel omdat je meer financiële onafhankelijkheid wilt of gewoon omdat je het een interessant onderwerp vindt. Wat de reden ook is, er zijn genoeg mogelijkheden om te investeren en met geld meer geld te creëren. 

Passief inkomen genereren

Heel simpel gezegd is een passief inkomen een vorm van inkomen dat niet gelinkt is aan een bepaald aantal uren dat je werkt. Oftewel, je bent ‘passief’, maar ontvangt wel geld. Deze vorm van inkomsten is steeds populairder, ook best te begrijpen, het geeft je een grote mate van vrijheid en je hoeft niet voor elke cent die je verdient uren te maken. Om een passief inkomen te genereren moet je echter nog wel iets doen. Het is een investering van tijd en geld die je een keer doet, zodat geld later op een eenvoudige manier binnenkomt. Maar ook dan kost het nog wel wat van je tijd, maar op een hele andere manier dan wanneer je in loondienst bent. Onderstaande investeringen kunnen een vorm van passief inkomen opleveren. Vaak heb je wel een startkapitaal nodig om te kunnen investeren, vandaar dat het heel interessant kan zijn, wil je iets met je spaargeld doen. 

Investeren in cryptocurrency

Misschien heb je er wel eens van gehoord, die kans is best groot, maar wellicht ook nog niet. Heel eenvoudig gezegd is een cryptocurrency een elektronische munt. Je kunt kiezen voor een wat meer bekende munt zoals Bitcoin of Ethereum. Dat doe je vaak voor de langere termijn. Of je kunt beleggen in één van de nieuwe cryptomunten, maar dat is meestal wel risicovoller. Wil je daadwerkelijk een goede winst maken met investeren in crypto, dan moet je er wel serieus tijd insteken. Zorg bijvoorbeeld dat je op de hoogte bent van het laatste crypto nieuws. De ontwikkelingen gaan hard en een munt die je vandaag veel geld oplevert, kan er morgen alweer heel anders voorstaan. 

Vastgoed

Investeren in vastgoed kan op verschillende manieren. Je kunt ervoor kiezen een pand te kopen dat je vervolgens verhuurt. De opbrengst van de huurinkomsten kun je zien als een vorm van passief inkomen. Het is immers niet een baan waar je 40 uur per week voor moet werken. Je kiest zelf hoe betrokken je bent bij de verhuur en het onderhoud van je woning. Zo kun je gebruik maken van een tussenpartij die het werk voor je doet. Daarnaast is er een andere optie namelijk het kopen en verkopen van een woning. Doe je dit op het juiste moment dan kan je het met een leuke winst weer verkopen. Vaak gaat er nog wel een verbouwing aan vooraf, zodat de woning meer waard wordt. 

Investeer in een interessante onderneming

Passief geld verdienen doe je niet alleen voor jezelf, je kan er soms ook anderen mee helpen. Je kan beginnen dit op een hele laagdrempelige manier te doen. Misschien heb je wel iemand in de familie die een bedrijf wil beginnen, maar die zelf de financiële middelen niet heeft voor een startkapitaal. Ze kunnen natuurlijk aankloppen bij een bank of andere geldschieter, maar je kan het ook binnen de familie houden. Het is wel verstandig daar altijd goede afspraken over te maken, je wilt natuurlijk niet dat er hierdoor in de toekomstproblemen ontstaan in jullie relatie. Zie het als een zakelijke overeenkomst en zet dit ook zo op papier. 

Crowdfunding

Een andere manier van investeren in bedrijven is door middel van crowdfunding. Het gaat vaak om nieuwe, frisse ideeën van jonge mensen die heel graag aan de slag willen met bijvoorbeeld een nieuw restaurant of duurzaam product. Het enige dat ze nodig hebben zijn mensen die iets zien in hun idee en ze daarbij financieel willen helpen. Je bent dus meestal niet de enige die een investering doet, maar een grotere groep mensen stapt in, in de hoop dat het project een succes wordt natuurlijk. Vaak ontvang je een vast bedrag aan rente over een bepaalde periode. Wordt het idee een succes, dan kan het een leuke investering zijn en help je er jonge startende ondernemers mee.

Dit artikel is in stand gekomen in samenwerking met Newsbit. 

Beeld: Christina Morillo (Pexels)