Waarom reizen goed is voor je mentale gezondheid

Waarom reizen goed is voor je mentale gezondheid.

De tijden zijn tegenwoordig zeer stressvol. Veel mensen kampen dan ook met chronische stress. Dit heeft bijvoorbeeld te maken met werk, maar ook omdat de gemiddelde Westerse mens veel verplichtingen heeft. Het is echter belangrijk om mentaal gezond te blijven. Je fysieke gezondheid staat immers in connectie met je mentale gezondheid. Reizen is avontuurlijk en tegelijkertijd is het bijzonder goed voor je mentale toestand.

Denk bijvoorbeeld aan een reis naar de Dolomieten. Maar hoe heeft reizen dan een positief effect op je gezondheid? Daar gaan we in dit artikel wat dieper op in.

Je komt uit je comfortzone

De meeste mensen zijn geneigd om in de comfortzone te blijven. Dit is ook logisch, want je brein voelt zich daar aangenaam. Toch is het niet gezond om altijd in dezelfde bubbel te blijven. Tijdens een reis leer je andere werelden kennen. Je leert meer over andere talen, maar ook over unieke culturen. Hierdoor word je een meer open minded persoon en juist dat is goed voor de mentale gezondheid. Uiteraard moet je wel voor een bestemming gaan die bij je past. Kijk eens op Reisjevrij.nl voor inspiratie.

Je maakt meer endorfine aan

Tijdens je reis maak je nieuwe avonturen mee. Je doorbreekt de dagelijkse sleur en dat zorgt ervoor dat je lichaam meer endorfine aanmaakt. Dit is een gelukstofje dat in de hersenen wordt aangemaakt. Het komt los bij activiteiten zoals sporten of hard werken, maar ook wanneer je een prachtige reis maakt. Niet alleen de reis zelf zorgt overigens voor een geluksgevoel, maar ook de gehele voorbereiding.

Een vakantie uitzoeken is al een leuk moment. Ga je met iemand anders reizen? Maak er dan een gezellige avond van en kijk goed wat voor type reis bij jullie past. De dagen voor de reis ervaar je ook al een gezonde vorm van spanning.

Minder stress ervaren

We gaven in de inleiding al aan dat veel mensen tegenwoordig last hebben van chronische stress. Chronische stress is iets anders dan normale stress. Bij normale stress voel je gezonde spanning voor een specifieke gebeurtenis. Je moet bijvoorbeeld een presentatie geven of je hebt een sollicitatiegesprek. Na deze gebeurtenissen voel jij je dan een stuk beter. Bij chronische stress is dit niet het geval. Om die reden is het ook belangrijk om minder stress te ervaren en een vakantie kan daarbij helpen.

In de eerste plaats worden je gedachtes tijdens een reis gereset. Je bent even niet bezig met deadlines en de hoge werkdruk. Ook denk je even niet na over de vervelende conflicten met je manager of andere mensen op de werkvloer. Deze reset heeft iedereen zo nu en dan nodig.

Tijdens de vakantie ben je vooral bezig met nieuwe ervaringen opdoen. Daar groei je van en deze ervaringen kun je thuis weer omzetten in iets positiefs. Ook leef je tijdens de vakantie meer in het nu. Wanneer je in het nu leeft, dan heb je geen ruimte voor stress.

Je komt uit de dagelijkse sleur

Veel mensen leven onbewust in een sleur. Je staat elke dag vroeg op en gaat naar werk. Wanneer je vrij bent van het werk, ga je even boodschappen doen en vervolgens eten maken. In de avond ga je sporten of een serie kijken en vervolgens naar bed. In de weekenden ga je misschien iets leuks doen met je partner of vrienden en dat is het dan.

Deze sleur geeft een gevoel van veiligheid, maar tegelijkertijd is het niet altijd gezond. Tijdens een vakantie kom je uit die dagelijkse sleur en doe je nieuwe inzichten op. Je kijkt vervolgens vanuit een metaperspectief naar jezelf. Je kunt gemakkelijker reflecteren wanneer je niet in een patroon zit. Na een intense vakantie gaan sommige mensen een geheel ander leven leiden en dat is alleen maar mooi.

Je wordt creatiever

Van reizen word je als mens ook creatiever. Dit kan zeer praktisch zijn. Misschien heb je voor je werk bijvoorbeeld een creatief brein nodig. Deze kun je tijdens de reis dan trainen. Maar waarom word je dan creatiever van reizen? In de eerste plaats omdat je tijdens een vakantie meer creatieve ruimte hebt. Tijdens het reizen maak je ook veel mee. Je brein slaat dit op en verwerkt dit vervolgens op een creatieve manier.

Conclusie

In dit artikel zijn we dieper ingegaan op de kracht van reizen. Er is duidelijk naar voren gekomen dat reizen goed is voor je mentale gezondheid. Om die reden is het ook verstandig om regelmatig een leuke reis te boeken.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met reisjevrij.nl. 

Beeld: Ibrahim Rifath (Unsplash) 

Laatste nieuws