Waarom je tanden in de winter vaak gevoeliger zijn

Niet bepaald fijn, maar gelukkig zijn er meerdere oplossingen voor.

De winter komt in rap tempo dichterbij. Hoewel we ons kunnen verheugen op de knusse winteravondjes binnen, zijn er ook dingen waar we tegen opzien. Extra gevoelige tanden zijn daar een goed voorbeeld van. Wat is eigenlijk de reden dat je tanden in de winter vaak een stuk gevoeliger zijn dan tijdens de warmere maanden?

Zenuwen in je tanden

Hoewel we er niet vaak bij stilstaan, bevat elk van onze tanden behoorlijk wat verschillende zenuwen. Elk van die zenuwen is verantwoordelijk voor een andere sensatie. Als je last hebt van je gebit, kan dat komen doordat die zenuwen gevoelig zijn voor kou of warmte. Op het moment dat je naar buiten gaat in de winter, word je blootgesteld aan een groot temperatuurverschil. Dat kan pijn of een ongemakkelijk gevoel bij je gebit opleveren.

Speciale schaal

“We merken dat er tijdens de koudere maanden meer patiënten zijn die melding maken van gevoelige tanden. Vooral in de groep van mensen tussen de 18 en 44 jaar komen veel klachten voor”, aldus Ammar H. Abidi (professor tandheelkunde) tegenover Well + Good. Tandartsen hebben zelfs een schaal waarmee ze die klachten in kaart brengen: de Schiff Cold Air Sensitivity Scale. Aan de hand daarvan kunnen patiënten aangeven hoezeer ze last hebben van klachten als de koude wind langs hun gebit blaast.

Handige tips

Wat kun je doen om ervoor te zorgen dat je tanden in de wintermaanden niet meer voor pijn zorgen? Volgens tandartsen zit hem het vooral in bepaalde gewoonten. Door die te veranderen, zul je volgens hen veel verschil merken. Denk daarbij aan de volgende tips:

  • Gebruik altijd een zachte tandenborstel in plaats van een harde.
  • Poets je tanden met niet-schurende tandpasta (het liefst eentje die specifiek voor gevoelige tanden is). Vermijd tandpasta die beweert dat hij vlekken van je tanden verwijdert, want daar kunnen schadelijke ingrediënten in zitten.
  • Poets niet te hard. Je hoeft maar een heel klein beetje druk te zetten om je tanden goed schoon te krijgen.
  • Houd je tandenborstel bij het poetsen verticaal en poets elke tand afzonderlijk.
  • Draag een nachtbeugel als je ’s nachts veel met je kaken klemt.
  • Vermijd voedingsmiddelen die erom bekend staan dat ze je tanden gevoeliger maken. Denk daarbij aan fruitsap en frisdranken.
  • Ben je erg gevoelig voor de koude wind? Draag dan een sjaal of masker voor je mond, zodat de wind je tanden niet raakt.

Een afspraak maken

Heb je bovenstaande tips geprobeerd en werken ze niet? Dan zit er niets anders op dan een afspraak bij de tandarts te maken. “Een getrainde professional kan dan een diagnose van de gevoeligheid opstellen en richtlijnen bieden om dat probleem op te lossen”, aldus Abidi. Dat kan met behulp van specifieke producten of behandelingen gebeuren. Merk je dat de gevoeligheid de afgelopen weken is toegenomen en ben je al een tijd niet meer bij de tandarts geweest? Dan is het helemáál tijd om een afspraak in te plannen.

Bron: Well and Good | Beeld: iStock

Laatste nieuws