Wat je kunt doen om mensen in menstruatiearmoede te helpen

Een aantal makkelijke en waardevolle manieren om je steentje bij te dragen.

Werp één blik op het schap met de menstruatieproducten en je ziet het meteen: die producten zijn niet goedkoop. Voor mensen met een goed inkomen zijn ze wel te betalen, maar voor minima zorgt het soms voor schrijnende scenario’s.

Menstruatiearmoede

Pas sinds een aantal jaar praten we er in Nederland over: menstruatiearmoede. Uit recent onderzoek van Plan International blijkt dat 1 op de 10 personen in Nederland die menstrueert geen geld heeft voor menstruatieproducten. Onder hen gebruikten drie op de vijf mensen alternatieven, zoals toiletpapier (50 procent) of tissues en kranten (10 procent).

Er komt steeds meer aandacht voor menstruatiearmoede en eerdere deze week liet de Tweede Kamer al weten dat zij vinden dat vrouwen en meisjes die te weinig geld hebben om menstruatieproducten te kopen, die volgend jaar gratis moeten krijgen. Dit voorstel kwam van Kamerleden Hülya Kat (D66) en Marieke Koekkoek (Volt). Minister voor Armoedebeleid Carola Schouten steunt het voorstel en ook de partijen SP, CDA, CU, PvdA, GroenLinks, D66 en PvdD staan hierachter. De voedselbank zal de menstruatieproducten dan aan de personen geven die het nodig hebben.

Wat te doen?

Nu is het goed dat de Kamer het probleem serieus neemt, maar het is nog niet zover dat de producten al meteen verkrijgbaar zijn voor mensen die het zo hard nodig hebben. Dus wat kun je zelf doen als je mensen die met deze armoede kampen wilt helpen?

1. Erover praten

Het is belangrijk om over menstruatiearmoede te praten, om het uit de taboesfeer te halen. Iemand is niet raar als diegene er geen geld voor heeft – diegene heeft het alleen moeilijk. Door er open over te praten, zullen vrouwen het sneller aan durven geven als zij zich in een bepaalde positie bevinden waarin ze niet aan tampons of maandverband kunnen komen.

2. Tampons en maandverband doneren

Erover praten is een goede stap, maar daarmee is het probleem natuurlijk nog niet direct opgelost. Wil jij je steentje bijdragen, hoe klein ook? Door bijvoorbeeld een doosje tampons of een verpakking maandverband aan iemand in need te schenken? Dat kan! Er zijn tegenwoordig verschillende plekken waar jij je producten kunt doneren. Dat kan bij jouw gemeente of voedselbank zijn – bij laatstgenoemde geven ze nog weleens dit soort producten weg aan mensen die het niet breed hebben. Of stuur het naar Stichting Armoedefonds. Of het nu een doosje is, of meerdere doosjes als resultaat van een inzamelingsactie. De stichting zorgt er vervolgens voor dat jouw ingestuurde producten terechtkomen bij een van de zogenoemde MUP’s (menstruatieproducten uitgiftepunten). Nederland telt inmiddels al 1303 van die punten.

3. Een eigen uitgiftepunt

Je ziet steeds vaker dat mensen zelf een eigen uitgiftepunt realiseren. Zo maken ze zelf een weggeefkast, waaruit mensen die het moeilijk hebben producten kunnen pakken. Al kan het nog simpeler. Je kunt ook met een buurtcentrum overleggen of het mogelijk is om daar producten beschikbaar te stellen voor minima.

4. Met MyFleury

Het is natuurlijk mooi als jij tampons en maandverband wilt doneren, maar helaas is dit een kortetermijnoplossing. Als die producten op zijn, begint het probleem opnieuw. Menstruatieondergoedmerk MyFleury ziet daar graag verandering in. Idealiter zou je mensen in menstruatiearmoede het beste kunnen helpen met producten waarover ze langdurig kunnen beschikken, in plaats van elke maand opnieuw de stress te ervaren. Met menstruatieondergoed zou dat kunnen. Zo’n onderbroek vangt net zoveel bloed op als vier tampons samen. Je kunt de onderbroeken de hele dag of nacht dragen en daarna spoel je het uit, was je ‘m en laat je het drogen. Hierna kun je het ondergoed opnieuw gebruiken. Jarenlang! Een oplossing voor de lange termijn, dus.

Er is helaas een catch. Menstruatieondergoed is op de lange termijn dan wel goedkoper, maar kost in de aanschaf meer dan tampons en maandverband. Voor mensen die dealen met menstruatiearmoede is het daarmee nog steeds geen optie. Daarom komt MyFleury nu met iets supertofs voor de decembermaand: Buy one, Give one. Koop jij een MyFleury broekje in de maand december? Dan doneert het label ook een MyFleury onderbroek aan mensen die het graag willen proberen, maar het niet kunnen kopen. Het ondergoedmerk heeft hiervoor contact met buurthuizen en vrouwenorganisaties die zich inzetten om menstruatiearmoede te bestrijden. Sounds good, right?  

Bron: RTL Nieuws, MyFleury | Beeld: iStock

Laatste nieuws