Van wollen jassen tot puffers: zo was je verschillende soorten winterjassen het beste

Winterjassen moet je elk seizoen een keertje wassen.

Nu de winter zich toch echt aandient, kan een warme winterjas niet ontbreken. Maar nu je ‘m weer dagelijks aantrekt, bestaat de kans dat je jas ook vies kan worden. Het wordt daarom ook aangeraden om ‘m minstens een keer per seizoen schoon te maken. Hoe? Wij leggen het je uit.

Opfrissen

Ook in je winterjas kun je gaan zweten. En wat dacht je van moddervlekken of gemorste chocolademelk to-go? Het is wel zo fris als je jouw winterjas een keer in het seizoen wast, en dan nog een keertje wanneer je ‘m in het voorjaar weer opbergt. Als je voorzichtig te werk gaat, kom je gelukkig een heel eind met de wasmachine. Zo pak je dat aan.

Wollen winterjas

Wollen winterjassen zijn kwetsbaar, maar ze kunnen in principe gewoon de wasmachine in. Draai de jas binnenstebuiten en doe hem in een wasnetje (je moet dus wel een groot wasnet hebben voor deze klus). Was de jas op een wol- of handwasprogramma met speciaal wolwasmiddel. Laat de jas liggend drogend. Als je hem ophangt, kan de stof te veel gaan lubberen. Leg de jas ook niet op een directe warmtebron, want daardoor kan-ie juist weer gaan krimpen. Wanneer de winterjas helemaal is opgedroogd, kun je hem eventueel nog met een wolkam kammen om pluisjes en stofjes te verwijderen.

Sportjassen

Heb je een sportief model winterjas, dan is de wasmachine ook een uitkomst. Behandel eventuele hardnekkige vlekken eerst met wat vlekverwijderaar en laat de jas een halfuur weken in een warm bad. Doe de warme jas vervolgens in de wasmachine op een fijnwasprogramma. Zit er een netje aan de binnenkant van de jas? Dan kun je beter het zekere voor het onzekere nemen en de winterjas met de hand wassen. Laat ‘m een tijdje weken in een bad met water en wasmiddel en spoel de jas vervolgens grondig af met koud water

Puffers

Ook de heerlijk warme puffers kunnen de wasmachine in. Opnieuw kun je het beste eerst de hardnekkige vlekken handmatig verwijderen. Haal een eventuele (nep)bontkraag van de jas af en draai de puffer binnenstebuiten. Doe de jas in een wasnetje en was hem dan op een fijn programma. Controleer ook vooral het wasetiket van de jas, want sommige puffers kunnen gewoon de droger in. Haal de puffer dan wel een paar keer uit de droger om hem op te schudden zodat de vulling goed verdeeld blijft.

Nepbontjassen

Het is best lastig om dit type jas schoon te krijgen, maar zeker niet onmogelijk! Een nepbontjas kun je het beste met de hand wassen. Gebruik een vlekverwijderaar en een wasmiddel die geschikt zijn voor delicate stoffen. Wrijf eerst hardnekkige vlekken in met de vlekverwijderaar. Was de jas daarna met de hand in koud water en het wasmiddel. Laat even weken en spoel tot slot grondig uit met koud water. Net als bij een wollen jas, kun je de nepbontjas het beste liggend laten drogen. Borstel het nepbont uit met een brede kam wanneer de jas is opgedroogd.

Bron: Tips en Weetjes | Beeld: BrunoPress

Laatste nieuws