Ben je needy, of prioriteer jij je behoeften in de relatie?

Aha!

In een relatie hebben we allemaal onze eigen behoeften en verlangens. En ja, daar praten we ook graag over. Toch wordt het uiten van je behoeften en verlangens meestal als iets negatief gezien in een relatie. Maar waarom is dat eigenlijk? Volgens een psycholoog van Well and Good is dat klinkklare onzin. Er is namelijk helemaal niets mis met het hebben van behoeften. Laat staan om ze te communiceren naar je partner en te verwachten dat ze worden vervuld.

Behoeften en verwachtingen

Volgens de psycholoog is het juist heel erg gezond om al een beetje in te schatten wat je nodig hebt en zoekt in een relatie. Je wil immers niet in een relatie zitten waarvan je uiteindelijk denkt: ‘dit is het tóch niet’. Daarnaast is het nog gezonder om deze behoeften te communiceren naar je partner en daar ook verwachtingen bij te hebben. Je vertelt het niet voor niets, toch?

Toch is dit niet altijd het geval. Sterker nog: er wordt vaak vanuit gegaan dat deze behoeften en verlangen juist buiten je relatie om kunnen worden vervuld. Maar daar moet je even op de rem trappen. In werkelijkheid worden onze behoeften en verlangen namelijk juíst vervuld als we afhankelijk en verbonden zijn met anderen. Take notes!

Wees trots

De psycholoog legt uit dat het relationeel verbonden zijn en het hebben van gezonde, positieve en ondersteunende relaties, een grote invloed hebben op onze persoonlijke groei en ‘healing‘. Daarom is het juist belangrijk om te weten welke behoeften en verwachtingen je hebt en deze ook echt duidelijk te maken aan je partner. Zo laat jij meteen al weten hoe jij emotioneel behandeld wil worden.

Weg met die negatieve energieën en gedachten die in verband staan met de neediness in een relatie. Wees trots op jezelf dat je juist weet wat je wil in een relatie en het lef hebt om het te uiten! En dat is niet het enige positieve eraan, want volgens de psycholoog zijn er nog drie belangrijke redenen waarom behoeftigheid binnen je relatie eigenlijk super goed is. Wij zetten ze voor je op een rij.

Passen jullie bij elkaar?

Laten we meteen met de deur in huis vallen: als jij je behoeften uitspreekt, kun jij er al snel achterkomen of je partner je dat kan bieden of niet. Het is namelijk een veelvoorkomend probleem dat mensen in een relatie die zich schamen voor hun behoeftigheid, niet doorhebben dat zij – simpel gezegd – samen zijn met iemand die op emotioneel vlak niet bij hen past. Merk je bijvoorbeeld dat je keer op keer hetzelfde moet vragen, dan is de kans groot dat je partner je gewoonweg niet kan geven wat jij nodig hebt. En dát is de reden dat jij je schaamt voor je behoeftigheid, terwijl je in plaats daarvan eigenlijk moet erkennen dat je samen bent met iemand die niet bij je past.

Onszelf ‘needy’ noemen is natuurlijk een vorm van zelfbescherming om met deze teleurstelling om te gaan, terwijl het je eigenlijk alleen maar naar beneden haalt. Het kan je zelfs doen laten twijfelen over de behoeften die je hebt in een relatie, wat dan weer kan leiden tot het hebben van nul verwachtingen. En dat terwijl verwachtingen en behoeften juist de fundering zijn van een goede relatie.

Het is vaak moeilijk om te erkennen dat je partner je gewoonweg niet kan geven wat je nodig hebt. In dit geval zijn er twee scenario’s waar je uit kunt kiezen:

  • Pas je verwachtingen van je partner aan door zijn grenzen te erkennen, en zoek manieren om in je eigen behoeftes te voorzien.
  • Beslis of je zeker weet of je verder kunt in deze relatie.

Flexibel en compromissen

De psycholoog stelt dat het elke dag zien van je partner soms wel eens gepaard gaat met een aantal belemmeringen – denk aan: vermoeidheid, woon-werkverkeer, etc. Maar als jij je partner elke dag wilt zien, en je partner dat ook zo voor zich ziet, is dat jullie gezamenlijke behoefte. Geeft je partner juist aan dat hij/zij dit juist te veel van het goede vindt om elkaar elke dag te zien, dan is die behoefte wellicht niet realistisch. En als dat niet realistisch is, is het sluiten van een compromis een goede uitweg. Dit is hetzelfde als het aanpassen van je behoeften, omdat je partner ook zijn/haar eigen behoeften heeft. Maar vergeet vooral niet dat een gezonde relatie juist ontstaat wanneer zowel jij als je partner openstaan voor wat flexibiliteit als jullie beiden verschillende meningen hebben over iets.

Emotioneel onbeschikbaar

We hebben het allemaal weleens meegemaakt: soms hebben we onze ‘needs’ in situaties waarin daar niet aan kan worden voldaan. Ga je bijvoorbeeld op stap met mensen die emotioneel onbeschikbaar zijn, dan kan het goed lijken alsof jij het probleem bent. En dat terwijl zij juist het probleem zijn. Het is simpelweg gewoon – bijna – onmogelijk om je behoeften bloot te leggen bij iemand die deze niet kan vervullen en een eigen agenda heeft. Helaas is het vaak het geval dat als je iemand écht leuk vindt, je dit juist de kop kan kosten. Je geeft deze persoon steeds maar weer een kans, terwijl diegene eigenlijk al heeft laten zien hoe hij/zij is als persoon. En dat is zonde!

Laten we eerlijk zijn, daten an sich is al moeilijk genoeg, dus date met mensen die duidelijk en direct zijn met hun bedoelingen. Maak daarnaast je eigen behoeften en verwachtingen goed kenbaar en kijk goed hoe ze daarop reageren. Wees duidelijk, maar ook vriendelijk, communiceer je verwachtingen en let op hun reactie. Simple as that! En hoewel er vaak een negatieve ondertoon aan het woord ‘behoeftig’ zit, is dit voor jou juist de kans om het te accepteren. Elk mens heeft behoeften en daar hoef je je niet voor te schamen!

Bron: Well and Good | Beeld: iStock

Laatste nieuws