Smart Sustainable Sisley Award throwback: hoe gaat het nu met Nienke Hoogvliet?

Haar project Sea Me – waarmee ze de Sisley Award zelfs won – is inmiddels uitgegroeid tot het bedrijf Zeefier.

Elk jaar reikt Marie Claire in samenwerking met Sisley de Smart Sustainable Sisley Award uit aan een van de vijf genomineerde groene pioniers die zich inzetten voor een duurzamere wereld. Wij blikken met een aantal oud-genomineerden terug op hun nominatie. Deze keer Nienke Hoogvliet, die er in 2021 zelfs met de Award van doorging voor haar project Sea Me.

Vorig jaar won jij de award voor je zeewierproject, waarvoor jij duurzame en nieuwe materialen uit zee haalt, waaronder zeewier. Heb je hier veel leuke reacties op gekregen?

"Ik heb heel veel leuke reacties gehad van mensen die de shoot en het artikel hadden gezien in het tijdschrift en op de website. Ik vind het moeilijk om te herleiden of hier ook nieuwe samenwerkingen uit zijn gekomen, maar mensen waren er wel erg enthousiast over."

Je zeewierproject zat enorm in de lift toen we je voor het laatst spraken. Hoe gaat het nu met Sea Me?

"Het gaat hartstikke goed! Sea Me is nu een apart bedrijf geworden, Zeefier. Met Zeefier zijn we nu aan het kijken hoe we de zeewierverf kunnen opschalen. Vorig jaar waren we nog met z'n drietjes, maar inmiddels zijn we bijna met z'n tienen. Stapje voor stapje komen we dichterbij het industriële recept. We zijn momenteel in gesprek met heel grote partners voor samenwerkingen en doorontwikkelingen, wat ik heel spannend vind. Het gaat dus zeker de goede kant op."

Zijn er het afgelopen jaar veel dingen veranderd voor jouw bedrijf?

"Er is veel gebeurd. We hebben veel subsidie gekregen, een prijs gewonnen op de Dutch Design Week en we zijn ons eigen lab aan het bouwen. In oktober kwam er een documentaire uit over mijn werk: A World to Shape. Documentairemaker Ton van Zantvoort heeft me hiervoor anderhalf jaar gevolgd. Dat die documentaire uitkwam was een heel bijzonder moment. Je ziet hierin heel goed het proces van onze groei, al zijn we inmiddels alweer een aantal stappen verder dan in de documentaire te zien is."

Hoe heb jij je het afgelopen jaar als designer ontwikkeld?

"Ik heb me dit jaar erg beziggehouden met hoe ik de balans kan vinden tussen het opschalen van mijn ideeën en het ontwikkelen van nieuwe ideeën; daar werd ik een beetje tussen heen en weer getrokken. Ik wil mijn zeewierverf heel graag doorontwikkelen tot op grote schaal, maar mijn hart wordt heel blij van het onderzoeken van nieuwe ideeën. Ik heb dit jaar dus echt geprobeerd om daar de balans tussen te vinden."

Samples van verschillende kleuren zeewierverf. Beeld: Evy Cornelissen.

Waar ben je het meest trots op?

"Dat de startup nu echt staat en dat mijn droom steeds dichterbij komt: een impact gaan maken in de textielindustrie. En natuurlijk ben ik er ook heel trots op dat het team zo is gegroeid en dat er zoveel mensen zijn die in mijn droom geloven. Daar ben ik echt supertrots op."

Openingsbeeld: Martijn Senders