Hoe je vriendschappen op de werkvloer behoudt als jij een promotie krijgt

Het kan voor een nieuwe dynamiek zorgen als jij met je nieuwe functie opeens boven je bevriende collega's staat.

Lees ook

Vriendschappen op de werkvloer kunnen heel dierbaar zijn, maar laat je niet tegenhouden om een promotie te accepteren. Ja, het kan de dynamiek tussen jullie veranderen, maar met de volgende tips hoeft het nog niet het einde van jullie (werk)vriendschap te zijn.

Promotie

Het onderhouden van de band met je collega’s is essentieel. De meesten spenderen gemiddeld meer tijd met hun collega’s dan met hun familie of vrienden. En, uit onderzoek van nieuwssite Gappul blijkt dat bevriende werknemers ook meer betrokken zijn met het bedrijf. Helaas is een promotie één van de vijf meest voorkomende redenen dat vriendschappen op werk verslechteren. Dit is te voorkomen, maar het vergt wat geduld.

1. Jullie relatie gaat veranderen, accepteer dat

Je hoopt natuurlijk dat jullie vriendschap hetzelfde blijft. Maar volgens Jessica Methot, onderzoeker aan Rutgers University, zal jullie band hoogstwaarschijnlijk veranderen. “Jij bent degene met de hogere functie, en het is belangrijk dat je je nu professioneler gedraagt en je vriend of vriendin niet bevoorrecht.”

Volgens Methot moet je accepteren dan dit ten kosten kan gaan van jullie één-op-één tijd. “Als andere collega’s de supervisor en hun vriendin de hele tijd zien kletsen of fluisteren, zal dit hen het gevoel geven dat ze niet volledig betrokken zijn.” En wanneer je bevriende collega merkt dat jullie band anders is, wees dan voorbereid om je beslissingen uit te leggen.

2. Heb het over jullie toekomst

Praten over de promotie is een must. Ook al denk je dat je werkvriend er niet mee zit, je kunt er toch maar beter naar vragen en het bespreken. “Heb het over jullie verwachtingen, jullie toekomst en wat je allebei op dat moment nodig hebt”, zegt Melody Wilding, een erkende maatschappelijk werker.

3. Zie in dat je office buddy gekwetst is

Erken de gevoelens van de ander en toon hier respect voor. Als je werkvriend zich verdrietig voelt door de uitkomst van de promotie, richt je dan op zijn of haar gevoelens en niet zo zeer op de promotie zelf. Zeg bijvoorbeeld “Ik weet dat dit heel belangrijk voor je was, hoe gaat het?”, in plaats van “Ik heb deze promotie gekregen, hoe voel je je daarover?” Als je vriend dan openlijk jaloers is, verdedig die emotie niet maar stel er vragen over.

Probeer niet om de gevoelens van je collega te herstellen, je hebt daar namelijk geen controle over. Als ze niet enthousiast zijn over je promotie, probeer dat dan niet te veranderen.

4. Let op je taalgebruik

Niet gepromoveerd worden kan pijn doen. Het kan je het gevoel geven dat je niet goed genoeg bent. Wees dus ontzettend voorzichtig met je taalgebruik als jij wél gepromoveerd bent en je werkvriend niet. Schep er bijvoorbeeld niet over op en vermijd de woorden ‘winnen’, ‘verliezen’, ‘succes’ en ‘falen’. “Gebruik eerder ‘ontvangen’, ‘een nieuwe positie innemen’, ‘een nieuwe rol aannemen’.” Je collega heeft dan ook zeker niet verloren, jij hebt gewoon geschiktere eigenschappen voor de functie.

Bron: HuffPost, Marie Claire (archief) | Beeld: iStock

Laatste nieuws

Zie ook