Onthuld: Charlotte van der Lande de grote winnaar van de Smart Sustainable Sisley Award

Met haar bedrijf A Lott Of Space gaat Charlotte er met de Smart Sustainable Sisley Award vandoor.

Begin oktober stelden we je voor aan de genomineerden voor de Smart Sustainable Sisley Award. Vijf groene ondernemers die zich op hun eigen manier inzetten voor een duurzamere wereld. Charlotte van der Lande is de grote winnaar!

Over Sisley & Sustainable Beauty

Sisley draagt duurzaamheid een warm hart toe. Het label is sinds 1976 het eerste beautymerk gebaseerd op natuurlijke en plantaardige ingrediënten van de hoogste kwaliteit. Elk product komt tot stand in Sisley’s Centre for Research and Operations, dat gecertificeerd duurzaam opereert en het Franse milieukeurmerk ‘Haute Qualité Environnementale’ draagt. Dankzij zonnepanelen op het dak voorzien het onderzoekscentrum en de bijbehorende kantoren bovendien in hun eigen energie.

Ondernemer Charlotte van der Lande heeft met haar bedrijf A Lott Of Space de Smart Sustainable Sisley Award in de wacht weten te slepen. Met haar meubelbedrijf maakt ze circulaire sofa’s en gaat ze de strijd aan met fast furniture. Bekijk de backstage beelden van de uitreiking hieronder!

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Marie Claire NL (@marieclaire_nl)

Charlotte over haar bedrijf en haar kijk op een groenere wereld

A Lott Of Space ontstond… “vanuit mijn wens om meubels op een meer duurzame manier te ontwerpen en produceren. Ik kom uit een ondernemersfamilie die meubels maakt die de hele wereld over gaan; het vak is me dus met de paplepel ingegoten. We verhuizen allemaal heel wat af in ons leven. Maar helaas verhuizen onze meubels vaak niet mee, omdat ze niet in ons nieuwe huis passen of van te slechte kwaliteit zijn voor een volgende levensfase. Hierdoor gooien we alleen al in Nederland jaarlijks zo’n 247 miljoen kilo aan meubels weg. Slechts een klein percentage hiervan wordt gerecycled.”

Dat moet anders… “dat zijn we aan onszelf verplicht. Als we de wereld beter achter willen laten voor volgende generaties, kunnen we niet méér van de aarde nemen dan we teruggeven. Ik begon met het herontwerpen van een sofa aan de hand van de circulaire designprincipes. De bank moest aan de ene kant comfortabel zijn en passen in het leven van nu, en aan de andere kant ook met de gebruiker mee kunnen groeien wanneer deze groter of kleiner gaat wonen of bijvoorbeeld gezinsuitbreiding krijgt.”

Het resultaat is… “De Sofa, een modulaire bank, waarmee je heel makkelijk zelf de opstelling kunt bepalen en aanpassen. Een leuning links of toch liever rechts. Je kunt onderdelen toevoegen, hoezen thuis wassen of een nieuwe kleur hoes kiezen. En als er iets kapotgaat, kun je dat makkelijk zelf vervangen. Het kapotte onderdeel nemen wij terug om te repareren, hergebruiken of recyclen.”

Het verschil maken… “doe ik door een bank aan te bieden die veel langer met de gebruiker mee kan gaan. Er zijn nog niet veel circulaire banken op de markt en al helemaal geen modulaire, die ook nog kunnen worden teruggenomen. Door onze manier van werken, zorgen we ervoor dat die afvalberg minder wordt. En ik hoop dat we over vijf jaar zo gegroeid zijn dat we meer meubels in ons assortiment hebben, die zo veel mogelijk zijn gemaakt van natuurlijke of al gerecyclede materialen.”

Duurzaamheid… “is niet saai. Vroeger had ik een beetje dat geitenwollensokkenidee, totdat ik me erin ging verdiepen. Duurzaamheid creëert zoveel innovatie en nieuwe mogelijkheden, want om iets anders te krijgen, moet je anders gaan denken en doen. En dat is waanzinnig, vooral wanneer ik zie hoe andere jonge ondernemers laten zien dat het anders kan. Samen gaan we dat verschil echt maken. We hebben maar één aarde en kunnen niet meer onze kop in het zand blijven steken, er moet iets veranderen.”

Het meest trots… “ben ik op mezelf, dat ik de ballen heb gehad om deze weg in te slaan. Het is geen makkelijk proces, in het begin had ik erg last van eco-anxiety. Ik wilde bijdragen aan een betere wereld, maar was bang dat ik het verkeerde deed waardoor ik de aarde alleen maar méér zou belasten. Inmiddels weet ik dat je gewoon moet beginnen. Zolang je kleine stapjes in de juiste richting blijft zetten, kom je altijd verder, en daarmee is onze wereld geholpen.”

Tekst: Jill Waas | Fotografie: Martijn Senders 

Laatste nieuws