Wat is cashmere nu eigenlijk precies?

Cashmere mag in de winter eigenlijk niet in je kast ontbreken.

Modevoorkeuren kunnen per persoon, per seizoen enorm verschillen. Maar in de winter hebben we één ding gemeen: we willen deze koude periode allemaal warm doorkomen. Met kleding van cashmere – wat in allerlei vormen en kleuren beschikbaar is – kun je dat doen. Maar wat het precies is? Wij leggen het uit!

Waar het vandaan komt

Cashmere, in het Nederlands ook wel kasjmier genoemd, is een woltype dat afkomstig is van de Kasjmirgeit. Ja – dat lees je goed. De wol is vernoemd naar het gebied Kasjmir in India, Pakistan en China – waar de bijzondere dieren oorspronkelijk vandaan komen.

De geiten zijn de enige dieren die het zachte woltype kunnen produceren, maar één geit produceert niet veel wol. De gewenste vezels zitten namelijk alleen in de ondervacht, dus de bovenvacht kan niet gebruikt worden. De vezels kunnen bovendien maar één keer per jaar verkregen worden. Dit levert maar weinig wol op. Naar schattig is het wol van maar liefst vier geiten nodig om één trui te maken. De relatief langzame productie maakt cashmere daarmee een kostbaar en bijzonder product.

Warm

De kasjmiergeit vind je momenteel vooral in de hoogvlakten van Tibet en het Himalayagebergte. Hier kan het behoorlijk koud worden. Temperaturen van -40C zijn hier geen unicum. Kasjmiergeiten houden zich warm met hun fijne wol (de wol van deze geit is fijner dan schapenwol). Cashmere is daarom heerlijk zacht én dus ook nog eens warm.

Shoppen

Als er een merk is dat vloeiend cashmere spreekt, dan is het kledingmerk REPEAT wel. Alle collecties van het label draaien om dit prachtige materiaal. Onlangs besloot het merk de collectie te updaten met cashmere kledingstukken die zijn gemaakt van biologisch cashmere! De biologische cashmere kledingstukken van REPEAT zijn gecertificeerd door Global Organic Textile Standard. Deze certificering garandeert dat de grondstoffen biologisch worden ingekocht en dat de fabrieken alleen ecologische en duurzame productieprocessen volgen. Goede zaak, dus!

Bij REPEAT kun je onder andere prachtige truien, cardigans en sjaals van cashmere bemachtigen. Duurzaam, warm én stijlvol.

Verzorging

Een item van cashmere is vaak best een investering. Je wilt je kledingstuk dus graag zo lang mogelijk mooi houden. Heb je een kledingstuk van cashmere gedragen, en hoeft-ie nog niet gewassen te worden? Laat het kledingstuk dan even liggend luchten voordat je het weer opbergt. Hang het overigens niet op, maar berg het stuk plat op.

Moet het item wel gewassen worden? Doe dit dan in een handwarm sopje met een wasmiddel dat geschikt is voor cashmere. Spoel het daarna uit en druk het overtollige water er voorzichtig uit. Laat het vervolgens platliggend drogen. Wil je het graag strijken? Doe dit dan door een strijkdoek te gebruiken en een stoomstrijkijzer.

Bron: REPEAT | Beeld: BrunoPress, REPEAT

Laatste nieuws