Smart Sustainable Sisley Award throwback: hoe gaat het nu met Lori Goff?

"Ik heb het idee dat het gesprek rondom plastic drastisch is veranderd."

Elk jaar reikt Marie Claire in samenwerking met Sisley de Smart Sustainable Sisley Award uit aan een van de vijf genomineerde groene pioniers die zich inzetten voor een duurzamere wereld. Wij blikken met een aantal oud-genomineerden terug op hun nominatie. Deze keer Lori Goff, die met Outlander Materials een duurzaam alternatief voor plastic wil realiseren: UnPlastic.

Het is inmiddels twee jaar geleden dat je werd genomineerd voor de Smart Sustainable Sisley Award. Heb je er destijds leuke reacties op gekregen?

"Ik herinner me dat veel mensen er erg positief over waren. Ze zeiden dat het een mooi artikel was geworden, maar dat ik niet zo leek op de foto die uit de shoot voortkwam haha."

Een paar jaar geleden begon duurzaam verpakken al wat sexier te worden. Is het nu nog meer een hot topic geworden?

"Ja, enorm. Ik heb het idee dat het gesprek rondom plastic drastisch is veranderd. Het is niet meer iets waar alleen de overheid zich mee bezig houdt, zeker met het single use plastic-verbod. Het is bijna een dagelijkse topic geworden, al begeef ik me natuurlijk in dit wereldje, dus misschien hoor ik er wel wat meer over."

Krijgen steeds meer (plastic)bedrijven interesse in wat jij doet?

In de verpakkingswereld is plastic nog steeds koning, maar er is ook een enorme vraag naar papier. Veel bedrijven kiezen daarvoor, omdat ze zich zorgen maken om de single use plastic-richtlijn en de manier waarop dit een impact op hen zal hebben. Maar bedrijven nemen ook vaker contact op met ons. Ze vragen of ze het al kunnen kopen en of ze het kunnen proberen. Het treedt meer op de voorgrond."

In het gesprek dat we destijds met je hadden, gaf je aan dat je binnen twee jaar klaar hoopte te zijn om UnPlastic en soortgelijke alternatieven te gaan produceren. Is dit gelukt?

"We zijn heel dichtbij! We hebben veel vooruitgang geboekt en we zitten nu in het proces waarin we demonstratiefaciliteiten aan het ontwerpen zijn. We werken aan de technische ontwerpen en proberen de financiering rond te krijgen, die nodig is om tegen het einde van volgend jaar een demonstratieplan op te stellen. Als dat lukt, kunnen we enkele honderden tonnen UnPlastic produceren. We zijn er bijna!"

Wat zijn de grootste veranderingen die Outlander Materials de afgelopen twee jaar heeft doorgemaakt?

"Tijdens mijn Smart Sustainable Sisley Award-nominatie runde ik het bedrijf nog in mijn eentje. Ik was de enige oprichter en onderzoeker. Inmiddels heb ik een team van vijf mensen. We hebben inmiddels ook een patent aangevraagd en we hebben bewezen dat onze technologie werkt. We zijn nu klaar om te beginnen met het samenstellen van een productiefaciliteit. We zijn ook begonnen met het proces voor certificering, wat een lang een duur proces is. Krijgen we die? Dan betekent het dat we officieel klaar zijn voor commercialisering, dus dat we toestemming hebben om UnPlastic op de markt te brengen."

Beeld: Josje Deekens, ASN bank.

Waar ben je het meest trots op?

"Dat zijn meerdere dingen. De technische vooruitgang die we hebben gemaakt is fenomenaal – dat was moeilijk, maar we zijn zover gekomen en het komt overeen met wat we voor ogen hadden. Het is tof om te zien dat het allemaal tot bloei komt zoals we hadden gehoopt. En het is leuk om te zien dat klanten en 'gewone' mensen net zo enthousiast zijn en dat alternatieve en circulaire materialen niet langer bijzaak meer zijn.

Ik ben ook trots op het team dat we hebben opgebouwd. Toen ik begon, deed ik het alleen. Ik had niet de wens om een bedrijf te starten, maar dat was de enige manier om dit te doen. Het idee dat ik een team ging aansturen, maakte me erg nerveus, maar het is heel tof! Niet alleen vind ik het fantastisch om dit team te leiden, maar ik wil er ook meer over leren. We functioneren samen heel erg goed. Wanneer het moeilijk is, zijn zij de mensen die ik om me heen wil hebben, maar ook wanneer dingen goed gaan wil ik het met hen delen. Ik had dat nooit verwacht."

Openingsbeeld: Myrthe Giesbers