Smart Sustainable Sisley Award throwback: hoe gaat het nu met Sophie Deckers?

"Ik pluk nog steeds elke dag de vruchten van mijn keuze om mijn baan op te zeggen."

Elk jaar reikt Marie Claire in samenwerking met Sisley de Smart Sustainable Sisley Award uit aan een van de vijf genomineerde groene pioniers die zich inzetten voor een duurzamere wereld. Wij blikken met een aantal oud-genomineerden terug op hun nominatie. Deze keer Sophie Deckers, in 2020 werd zij genomineerd met haar bedrijf Boommade dat homemade interieurboompjes maakt van afgevallen takken.

Het is nu al twee jaar geleden dat je met je nominatie in de Marie Claire stond. Heb je hier destijds leuke reacties op gekregen?

"Ja, zeker! Ik kreeg heel wat selfies door van bekenden samen met het artikel in de Marie Claire. Zij zagen mij ineens in vol ornaat in het tijdschrift staan. Maar ook via social media kreeg ik berichtjes van onbekenden. Heel erg leuk om te ontvangen!"

Heeft je nominatie – indien achterhaalbaar – je ook nog nieuwe kansen gebracht? Of meer klandizie?

"Ik geloof absoluut dat het artikel mij nieuwe klanten heeft opgebracht. Jullie lezers zijn ook mijn doelgroep, dus in dat opzicht kon het voor mij niet beter. Maar de nominatie heeft mijzelf ook veel gebracht. Ik voelde me serieus genomen en speciaal. Als ondernemer werk je vaak alleen, en krijg je geen complimenten van je baas. De nominatie gaf me dat wel. Zelfvertrouwen is iets dat je ontzettend helpt als (beginnende) ondernemer!"

Is er de afgelopen jaren veel veranderd voor Boommade? Zo ja, wat precies?

"De laatste jaren zijn vooral de grotere interieurbomen in trek geraakt, dus ik richt me nu vooral op grote bomen, en dan met name de olijfboom. Ik besteed ook meer taken uit aan anderen. Omdat ik inmiddels langer dan vier jaar onderneem, maak ik ook minder “fouten”. Ik kan beter inschatten hoe ik zit qua tijd en voorraad. Dat maakt ondernemen makkelijker dan in het begin."

Hoe heb jij je de afgelopen jaren als ondernemer ontwikkeld?

"Ik ben rustiger en zekerder geworden. In het begin nam ik elke opdracht aan. Ook als de opdracht eigenlijk niet goed voelde of niet genoeg opleverde. Uiteindelijk bleek de opdracht me dan ook niets te brengen. Nu luister ik beter naar mijn gevoel. Is de opdracht realistisch? Is de prijs fair? Past de opdracht binnen Boommade? Hoe is het klantcontact? Kan ik dit leveren binnen de deadline? Als iets niet goed voelt, doe ik het niet meer. Dit blijft een proces trouwens, haha. Ik leer nog steeds.

En naast Boommade ben ik nu ook bezig met een ander bedrijf: ik wil online trainingen gaan geven waarbij ik andere vrouwen help om een eigen bedrijf op te zetten. Het wordt een heel uitgebreide training die ik zelf had willen volgen toen ik begon met ondernemen. Heel leuk! Maar hierdoor moet ik mijn tijd voor Boommade wel beter en efficiënter inplannen."

Destijds vertelde je aan mijn collega dat je grootste trots is dat je gewoon begonnen bent. Wat is inmiddels hetgeen waar je het meest trots op bent?

"Ik ben nog steeds het meest trots op dat ik ben begonnen met ondernemen. Het werken als advocaat in loondienst paste zo niet bij wie ik ben. Ik kon mijn creativiteit er niet in kwijt en kreeg er veel stress van. Ik pluk nog steeds elke dag de vruchten van mijn keuze om mijn baan op te zeggen. Ik heb gekozen voor mijn eigen geluk en dat besef ik me vandaag de dag nog steeds! Ik doe werk wat ik leuk vind, ik werk wanneer ik dat wil, ik werk met wie ik wil en kan elke dag mijn eigen koers bijschaven. Allemaal door mijn keuze van toen."

Wat zijn je plannen met Boommade en je ondernemerschap voor volgend jaar?

"Ik hoop dat Boommade in 2023 lekker door blijft groeien. Mijn plan voor 2023 is om zelf nog ‘maar’ drie dagen per week aan Boommade te werken. De twee andere dagen ga ik besteden aan het uitbouwen van mijn online training voor beginnende ondernemers. De eerste proefklanten heb ik al, maar in 2023 wil ik mijn training ook gaan aanbieden aan het grote publiek. Mijn online training is voor ondernemers (to be) die meteen goed willen beginnen met hun eigen bedrijf. Het liefst help ik vrouwen die een bedrijfsidee hebben dat de wereld – op wat voor manier dan ook – een stukje mooier maakt!"

Wat is jouw ultieme droom voor Boommade?

"Mijn ultieme droom voor Boommade is dat ik er voor de rest van mijn leven mijn creativiteit in kwijt kan. Of die creativiteit blijft terugkomen in het maken van bomen, of juist meer op het uitbouwen van het merk weet ik nu nog niet. Voor nu word ik nog erg blij van het maken van de bomen. Omdat Boommade ook goed te combineren is met andere (online) bedrijven, sluit ik niet uit dat er in de toekomst nog wel meer bedrijven bijkomen. Maar Boommade blijft altijd mijn eerste 'kind'."

Openingsbeeld: Myrthe Giesbers