Research says: van dit maandsalaris word je het ‘gelukkigst’

CC: Baas.

Met geld kun je geen geluk kopen, maar wat maakt een goed salaris het leven toch een stuk makkelijker. Veel mensen zullen dan ook graag een loonsverhoging willen hebben, maar met welk bedrag zijn we eigenlijk het meest tevreden?

Het bedrag

Onderzoekers van Princeton bogen zich over de vraag met welk salaris mensen het meest tevreden zijn. En hoewel hier wel een bedrag uit naar voren kwam, benadrukten de onderzoekers dat “een hoog inkomen de evaluatie van het leven verbetert, maar niet het emotionele welzijn”. Wel bleek uit het onderzoek dat het welzijn van de respondenten (maar liefst 450.000!) toenam als hun salaris steeg, al was er een grens. Tot een jaarinkomen van $75.000 steeg dit welzijn. In euro’s komt dit neer op €71.000, oftewel: een maandsalaris van €5.900.

Zou je nog meer verdienen? Dan houdt dit vaak in dat je een drukke baan hebt. Het onderzoek stelde dan ook dat de respondenten die meer dan $75.000 per jaar verdienden, vaak minder tijd hebben om de dingen te doen waar ze blij van worden. Die ‘gekochte levensvreugde’ steeg dus niet verder voor die personen.

En in Nederland dan?

€5.900 per maand verdienen ligt vér boven het modale inkomen in Nederland. En hoewel velen zo’n maandsalaris niet zouden afslaan, is het wel belangrijk om te bedenken dat het onderzoek werd uitgevoerd onder Amerikanen. In the States ligt het loon vaak een stuk hoger dan in Nederland – al geldt dat helaas niet altijd, het minimumloon voor iemand in de horeca is schrijnend laag. En we kunnen ons best voorstellen dat mensen in Amerika een hoger loon nodig hebben voor bepaalde basisbehoeften. Neem de gezondheidzorg in Amerika. Die is zo anders geregeld, dat we ons kunnen voorstellen dat mensen meer willen verdienen om eventuele medische kosten op te kunnen vangen.

Het onderzoek van Princeton is er overigens een van velen. Er werden ook al eerder andere Amerikaanse onderzoeken uitgevoerd naar het onderwerp. Hieruit kwam naar voren dat het ideale jaarinkomen tussen de $60.000 en $75.000 ligt. Met dit salaris zouden Amerikanen ‘het gelukkigst’ zijn, omdat ze hiermee geen geldzorgen hebben en daardoor geen geldstress ervaren.

Bron: PNAS, vriendin | Beeld: iStock

Laatste nieuws