Aha: met deze tips kun je de conditie van je wimpers verbeteren

Je krijgt er heus niet meteen prachtige Bambi-wimpers mee, maar je komt met deze tips wel een stuk dichterbij!

Makeup artist applying false eyelash

Droom jij ook van langere, vollere wimpers maar zit je opgescheept met een paar korte, dunne wimpers? Geen nood, je kunt hun conditie verbeteren. Onze collega's van Grazia delen tips. Het leuke? Het kost maar een ogenblikje!

Tips

Lange, volle wimpers willen we allemaal wel, maar we zijn niet allemaal gezegend met wapperende Bambi-wimpers. Ze zijn te kort, vallen snel uit, of zijn dunner geworden. Gelukkig kun je wel een aantal dingen doen om ze van nature (weer) wat voller te krijgen. Dol op mascara? Skip dan de waterproof-variant. Want die hecht zich als een malle aan je wimpers, waardoor ze hard en breekbaar worden en je wimpers sneller uitvallen.

Neem ook je oogmake-upremover eens onder de loep. Kies voor een milde remover op oliebasis en boen je ogen niet als je ze schoonmaakt. Door hard te wrijven, beschadig je de wimpers en laten ze sneller los. Wel doen: je ogen voorzichtig schoonmaken in draaiende bewegingen met wat olie op een wattenschijfje, dat je eerst even nat maakt met warm water. Daarna kun je een voedende olie – zoals castor-, jojoba-, of verdunde tea tree olie – op een wattenstaafje aanbrengen en op je ooglid smeren. Let wel, die olie moet je er de volgende dag ook weer afhalen. Doe dat dus voorzichtig, anders breken ze alsnog sneller af.

Ai: met deze gewoontes kun je je wimpers behoorlijk beschadigen

Wimperserum

Meer hulp nodig? Dan kun je een wimperserum gebruiken. Er zijn verschillende soorten: van 100% natuurlijk, tot middeltjes met peptides (proteïnes), prostaglandines (hormoonachtige stof) en natuurlijke extracten. Met een wimperserum voed en versterk je de wimpers intens en zouden ze binnen een paar weken langer, voller en gezonder kunnen worden. Maar is het ook veilig? Tot 2018 mochten wimperserums de stof bimatoprost bevatten. Dit is een middel dat ook in geneesmiddelen tegen oogziektes zoals glaucoom zit, en dat als bewezen bijwerking voor wimpergroei zorgt.

Maar deze stof kan ook voor andere bijverschijnselen zorgen, zoals irritatie, ontstekingen, pigmentvlekken op het ooglid en zelfs permanente verkleuring van je iris. Juist, geen kattenpis dus. Na een waarschuwing van de Europese Commissie is bimatoprost door fabrikanten uit de ingrediëntenlijst gehaald. De serums die nu verkrijgbaar zijn in de EU zetten dan ook vooral in op versterking en verzorging van je wimpers. Zie ze als een soort conditioner voor je wimpers. In sommige serums zitten prostaglandine-analoge stoffen die verwant zijn aan bimatoprost, zoals isopropyl coprostenaat en dechloro dihydroxy diuoro ethylcloprostenolamide. Deze stoffen zitten in lage concentraties in de serums en zijn wel door de EU goedgekeurd voor cosmetica. Ze hebben een bewezen werking, maar ze kunnen ook nog steeds bijwerkingen veroorzaken, zoals irritatie, ontstekingen en droge, jeukende ogen. Goed om dat te beseffen dus.

Safe spelen

Liever honderd procent op safe spelen? Dan kun je kiezen voor natuurlijke wimperserums die je wimpers waarschijnlijk niet echt laten groeien, maar wel uitval kunnen tegengaan en ze voeden waardoor ze voller en sterker worden. En dan nog een laatste tip als je je wimpers sneller wilt laten groeien: eet gezond. Net als je haar en nagels, hebben ook je wimpers baat bij een gezond en gevarieerd dieet. Let er dus op dat je genoeg proteïnes, omega 3-vetten, vitamines en mineralen binnenkrijgt. Dat is sowieso goed voor je, en ook je wimpers zullen je er dankbaar voor zijn.

Tekst: Babette Dessing (Grazia) | Beeld: iStock

Beauty
  • Makeup artist applying false eyelash