Tekenen die weggeven dat een potentiële werkgever je wil aannemen

Het is geen garantie dat je wordt aangenomen, maar het verklapt wel dat het bedrijf enthousiast over je is.

Je onderbuikgevoel na een sollicitatie kan veel verklappen. Het kan je vertellen dat je de job niet meer wilt, maar het kan je ook een positief gevoel bezorgen. Bijvoorbeeld wanneer je het idee hebt dat het wel goed zit met die baan. En hoewel je best op je intuïtie mag vertrouwen, is een aantal duidelijk te herkennen tekenen hiervoor ook fijn.

Goede indruk

Na een sollicitatiegesprek is het lastig om met zekerheid te kunnen stellen dat de hiring manager je mag – tenzij die dat recht voor z’n raap gezegd heeft, natuurlijk. “Als iemand een sterke kandidaat is, vertel ik dat altijd”, deelt recruiting manager Bonnie Dilber met Huffpost. “Hoewel ik de kandidaat de baan nooit zomaar beloof, wil ik wel dat diegene weet dat ik enthousiast ben.”

Het is dus geen garantie dat je de baan krijgt als de recruiter enthousiast over je is, maar er zijn wel een aantal tekenen waaraan je kunt herkennen dat een werkgever zó enthousiast over je is, dat je de baan wellicht in de pocket hebt.

Een snel proces

Wanneer je hebt gesolliciteerd op een functie, kan het hele sollicitatieproces weken in beslag nemen. Maar wanneer dit proces erg snel gaat, kun je ervan uitgaan dat jij deel uitmaakt van de topkandidaten voor de baan. “Als de recruiter vrij snel een sollicitatie inplant en binnen een dag of twee laat weten wat de volgende stappen zijn, dan gaan dingen erg goed en wil die je niet kwijt”, vertelt Dilber.

De recruiter stelt je voor aan het team

Het is altijd een goed teken wanneer de recruiter je een rondleiding door het gebouw geeft en je daarbij voorstelt aan je potentiële collega’s. “Als een tour eigenlijk geen onderdeel van de sollicitatie is, dan is dat een geweldig teken”, weet recruiter Gabrielle Woody. “Ik heb veel rondleidingen gegeven aan kandidaten, als ik wist dat ze waarschijnlijk een aanbod zouden krijgen.”

Dilber vult aan dat een recruiter dit doet om de kandidaat een betrokken gevoel te geven en om ervoor te zorgen dat iemand geïnteresseerd blijft in de sollicitatieprocedure.

De recruiter wil weten of je nog andere sollicitaties hebt lopen

Hoewel het soms een lastige vraag is om te beantwoorden, is het een goed teken wanneer de recruiter je vraagt of je nog sollicitatiegesprekken hebt met andere bedrijven. Volgens senior director Rob Cancilla van recruitbedrijf Hunt Club betekent dit dat een bedrijf echt geïnteresseerd in je is. “Als ik geen interesse in je heb, boeit het me ook niet of je nog een gesprek met een andere partij hebt.”

De recruiter wil weten wanneer je kunt beginnen

Als je al een baan hebt, zit je altijd met een opzegtermijn. Het is logisch dat een recruiter je hiernaar vraagt, maar het is ook een goed teken. Er is namelijk een kans dat ze jou al zien als de juiste kandidaat. “Als ik erg geïnteresseerd ben in iemand, stel ik meer gedetailleerde vragen over hun mogelijke starttijd, hun doelen op de lange termijn en persoonlijke doelen”, aldus advocaat Carmen Rosas.

Geen garanties

Bovenstaande signalen geven je natuurlijk een goed gevoel, maar het is helaas geen garantie dat je de baan ook krijgt. Zo kan een bedrijf je wel willen, maar niet bereid zijn om je het salaris te geven dat je wilt. Ook kan recruiter erg in je geïnteresseerd zijn, maar dat kan ook gelden voor nog twee andere kandidaten. Je krijgt die garantie alleen als de recruiter daadwerkelijk zegt dat je bent aangenomen.

Bron: Huffpost | Beeld: iStock

Laatste nieuws