We willen allemaal ons steentje bijdragen aan een betere wereld, maar het moet wel behapbaar blijven. Laten we daarom beginnen met duurzamere keuzes maken in de keuken, want dat hoeft gelukkig echt niet zo ingewikkeld te zijn!
Beginnen in de keuken
We weten allemaal wel een beetje welke factoren een enorme rol spelen in de milieuproblemen van vandaag de dag. Zo heb je de mode-industrie met fast fashion, of de uitstoot van vliegtuigen en andere voertuigen. Maar we weten ook dat de voedselindustrie een vinger in de pap heeft. Een deel van de huidige milieuproblemen is gerelateerd aan onze voedselconsumptie. Het is dus helemaal niet zo'n gek idee om in de keuken te beginnen wanneer het aankomt op je beste milieubeentje voorzetten. Wij delen een aantal manieren waarop je dit kunt doen.
Verduurzaam je omega 3-inname
We weten inmiddels wel hoe gezond het is om af en toe vis te eten. Met name zalm. Deze vette vis is rijk aan omega 3-vetzuren die goed zijn voor je ogen, hart en brein. Het ding is alleen dat zalm vaak gevoed wordt met andere wilde vis om zo voldoende van dit soort vetzuren te bevatten. Bovendien willen veel mensen wat minderen met vis om niet bij te dragen aan de overbevissing van de zee. Maar hoe krijg je dan je aanbevolen hoeveelheid omega 3 binnen?
Kies bijvoorbeeld kweekzalm die gevoerd is met DSM’s algenolie Veramaris®. Kweekzalm wordt dikwijls gevoed met wild gevangen vis. Door in plaats daarvan DSM’s Omega-3, rechtstreeks gemaakt met micro-algen, te gebruiken kunnen vissen blijven zwemmen in de oceaan. Op dit moment vervangt DSM’s omega 3 uit algen in volume de jaarlijkse visvangst uit de hele Middellandse zee. Er zijn ook alternatieven voor vis om aan je omega 3-vetzuren te komen. Zo vind je deze zuur ook terug in lijnzaadolie, raapzaadolie, sojaolie, walnoten en hennep- en chiazaad. En DSM’s vegavriendelijke Omega-3 wordt in steeds meer plantaardige vlees– en visvervangers gebruikt.
Kies vaker voor plantaardige proteïne
Wanneer het op je voeding aankomt is het belangrijk dat je genoeg (langzame) koolhydraten, gezonde vetten en proteïne binnenkrijgt. Laatstgenoemde halen velen uit dierlijke voedingsmiddelen, maar de vee-industrie heeft een grote impact op het milieu. Daar kan dus wat winst behaald worden. En nee, je hoeft heus niet meteen vegetariër of zelfs vegan te worden. Al kan het zeker geen kwaad om vaker voor plantaardige alternatieven te kiezen.
Een voorbeeld: CanolaPRO®. Dit plantaardige alternatief is ontwikkeld door DSM, een Nederlands bedrijf dat wereldwijd actief is om gezondere, duurzamere en lekkere voeding te maken. En met CanolaPRO® is hen dat zeker gelukt. Het is gemaakt van de resten van koolzaad. Het is DSM gelukt om de hoogwaardige eiwitten uit deze plant te halen. En alsof dat niet genoeg is, heeft DSM er ook voor gezorgd dat CanolaPRO® hartstikke makkelijk verteerbaar is - iets wat bij normaal koolzaad niet mogelijk is. CanolaPRO® kan worden gebruikt om het eiwitgehalte van allerlei plantaardige producten te verhogen, zoals vlees-en visvervangers. Bovendien is het een zogenaamd compleet eiwit, het bevat de 9 essentiële aminozuren, en is het vrij van de belangrijkste allergenen. Hieruit is ook de CanolaPRO Vegan Proteïnereep voortgekomen. En die kun je zelf al proeven, sinds januari ligt-ie namelijk in de schappen bij Care & Beauty en vanaf volgende maand bij de DA.
Verantwoorde dierlijke proteïne
Wil je volledig vegan eten? Good for you! Maar zoals we eerder al zeiden hoeft dat helemaal niet. Als je maar bewust omgaat met je dierlijke proteïne-inname. Kijk daarvoor bijvoorbeeld goed naar het keurmerk dat jouw stukje vlees heeft.
Haal jij je proteïne graag uit eieren? Let dan op de verschillende keurmerken voor eieren in de supermarkt. Kies het liefst voor eieren met een Beter Leven Keurmerk met drie sterren of voor biologische eieren die te herkennen zijn aan het groente blaadje, dit is het Europees biologische keurmerk. Deze kippen hebben in hun leven veel ruimte en kunnen naar buiten. Overigens heeft DSM ook z’n best gedaan om deze industrie te verduurzamen. Zo voegt DSM extra vitamines toe aan kippenvoer, zodat de schalen van de eieren steviger worden. Door sterkere eierschalen breken minder eieren tijdens de leg, de transport en in de supermarkt. Per jaar voorkomt dit een verspilling van wel 14,2 miljard eieren!
Bron: DSM | Beeld: iStock
- Photo of young woman preparing pizza at home