Waarom je beter niet de hele dag pantoffels kunt dragen

Je hoeft je fluffy pantoffels niet meteen af te zweren, maar loop er ook niet te veel op.

Lees ook

Met de hoge gasprijzen en het milieu in gedachten, zetten we de verwarming in huis niet meer op standje Maldiven. Heel logisch dat mensen daarom vaker pantoffels dragen. Probeer ze alleen niet dag in, dag uit te dragen, want helaas kunnen de fluffy indoorschoenen negatieve gevolgen hebben op je houding.

Slecht voor je lichaam

Het is heerlijk om zachte pantoffels in huis te dragen, maar houdingstherapeut Eleanor Burt vertelt dat het beter voor je is om op blote voeten in huis te lopen. Draag je continu pantoffels? Dan kan dit vervelende gevolgen voor je postuur hebben. “Pantoffels spelen een rol in het uitschakelen van de spieren en proprioceptoren in de voeten. Dit draagt bij aan minder evenwichtige voeten”, zo legt ze uit aan Metro UK. En dat heeft een grote invloed op hoe de rest van je lichaam beweegt.

De houdingstherapeut vervolgt dat we zijn opgegroeid met het idee dat we onze voeten moeten voorzien van steun, maar dit is niet altijd nodig. “Door onze voeten te ondersteunen en te beschermen, creëren we extreem zwakke, stijve voeten die niet bewegen zoals ze horen te bewegen.”

Gevolgen en oplossingen

Je staat er misschien niet bij stil, maar onze voeten bevatten veel gewrichten. Welgeteld 33, aldus Burt. “Als deze niet goed kunnen bewegen, kun je problemen door je hele lichaam ervaren.” Eventuele pijn hoef je dan niet eens in je voeten te ervaren, maar dit kan overal de kop opsteken. Denk hierbij aan rug-, schouder- en nekpijn. Hierdoor gebeurt het regelmatig dat mensen niet doorhebben dat het probleem bij hun voeten begint.

Burt is een groot fan van blootvoets in huis rondlopen. “Als je comfortabel blootvoets kunt rondlopen, doe dit dan ook zoveel mogelijk. Vooral als je thuiswerkt en niet dezelfde sociale verplichtingen hebt als in het normale leven, waarbij het misschien niet gepast is om op blote voeten rond te lopen. Door op blote voeten te lopen, stel je je voeten in staat om te werken zoals het hoort.”

Je houding

Maar natuurlijk zijn pantoffels niet de enige veroorzaker van houdingsproblemen. Je kunt wel braaf op blote voeten lopen, maar als de rest van je houding niet klopt, maakt het weinig verschil. “De beste manier om aan je postuur te werken, is door elk gewricht in je lichaam zo vaak mogelijk te bewegen op zoveel mogelijk manieren.” Roteer je heupen bijvoorbeeld, of draai vanuit je enkels je voeten even in de lucht. Rek goed uit. Het is belangrijk om al je gewrichten soepel te houden, zodat ze zo lang mogelijk meegaan.

Dus sta om de paar uur even op, zorg ervoor dat je niet gebogen achter je laptop zit en maak regelmatig een wandelingetje. You can do this! 

Bron: Metro UK | Beeld: iStock

Laatste nieuws

Zie ook