Expert deelt: deze TikTok-truc helpt écht om je tanden wat witter te krijgen

Wittere tanden? Yes, please!

Not to state the obvious, maar het is niet verstandig om klakkeloos elke TikTok-beautyhack te proberen. Maar zo nu en dan blijkt er toch eentje tussen te zitten die daadwerkelijk effectief is. Neem nu dit trucje om je tanden wat witter te krijgen.

Ingrediënten

Hunker jij ook naar wittere tanden? Pak dan maar alvast een kom met een gepureerde kiwi, komkommer en wat baking soda erbij. Althans, als we TikTokker Armen Adamjan mogen geloven. Zijn hack om je tanden te bleken ging een tijdje geleden volledig viraal op TikTok. Hij legt uit dat als je deze drie producten met elkaar mengt tot een pasta en er twee keer per week mee poetst, je tanden helderder en witter zullen worden. Maar werkt dit wel echt?

@creative_explainedCucumber Kiwi Magic 🤩🌱 ##whiteteeth ##lifehack ##hack ##trick ##tips ##teethwhitening ##natural ##learnfromme ##alwayslearning ##magic ##teeth ##diy ##wow ##hacks♬ HipHop – Instrumental – Glad2Mecha & Ill Treats

Effectief en veilig

“Hoewel het lijkt alsof het in de categorie ’te mooi om waar te zijn’ valt, werkt deze truc echt”, zegt tandarts Joseph Field tegen Bustle. Hoe dit kan? “De combinatie van kiwi, komkommer en baking soda verwijdert de vlekken van je tanden, waardoor ze er witter uit zien. Dat komt vooral door de mild schurende aard van het zuiveringszout in combinatie met de fruitzuren in kiwi en komkommer, die samenwerken om vlekken op te lossen en te verwijderen.”

Ook geeft Field aan dat deze hack niet alleen effectief, maar ook veilig is. Althans, zolang je het niet elke dag gebruikt. “Je moet oppassen dat je het niet te vaak gebruikt, want dan kan je tandglazuur eroderen.” Hoe vaak je dit dan mag gebruiken? “Je kunt het maximaal 10 dagen achter elkaar één keer per dag aanbrengen. Gebruik het daarna één tot twee dagen per maand voor onderhoud”, aldus Field.

Is het écht niet schadelijk?

Bovenstaande klinkt natuurlijk mooi, maar we checken toch graag een tweede keer of het écht veilig is – het gaat immers wel om onze tanden. Volgens The Journal of the American Dental Association kun je baking soda een keer per dag veilig gebruiken. Ook de website van Oral B lijkt positief. Hier staat dat steeds meer fabrikanten van tandpasta baking soda in hun tandpastaformules opnemen, omdat het daadwerkelijk helpt om de tanden te reinigen. Ook Colgate bevestigt op diens website dat het poeder inderdaad in staat is om vlekken van oppervlakten te verwijderen, dus ook van je tanden, ‘maar dit moet wel met voorzichtigheid gedaan worden’.

Af en toe je tanden met baking powder poetsen kan inderdaad geen kwaad, zoals Field al zei, míts je niet te hard poetst. Gebruik het ook zeker niet te vaak, want het kan uiteindelijk alsnog het glazuur van je tanden beschadigen. Kies daarom ook liever niet voor een tandpasta waar baking soda als ingrediënt inzit. En hoewel het inderdaad af en toe kan helpen tegen nieuwe, oppervlakkige verkleuringen, is het geen remedie voor oudere en diepere vlekken. In dat geval is de tandarts en mondhygiënist de enige die je verder kan helpen. Noted!

Bron: Bustle, Colgate, Oral B, Stunning smiles of lake forest | Beeld: BrunoPress

Laatste nieuws