Vergeet jouw partner vaak wat je hebt gezegd? Blijkbaar is dat een goed teken

Er zit een lieve reden achter. Al is dat natuurlijk geen excuus om niet goed op te letten.

Niets vervelender dan erachter komen dat je partner niet heeft onthouden wat je eerder hebt gezegd. En hoewel het frustrerend is, blijkt dit juist veel voor te komen bij mensen die veel van elkaar houden.

Frustrerend

Moet jij soms drie keer je verhaal opnieuw vertellen omdat je partner niet luistert? Grote kans dat dit bij jou leidt tot frustratie en ergernis, misschien zorgt het zelfs wel voor een ruzie. Hoewel het begrijpelijk is dat je deze gevoelens krijgt wanneer je partner weer niet luistert, is het eigenlijk nergens voor nodig. Dit gebeurt namelijk júíst bij mensen die veel van elkaar houden.

Hoe zit dat nou precies? Nou, het komt omdat de situatie vaak wat overschat wordt. Je partner kent jou door en door, en daardoor denkt iemand sneller dat hij of zij wel weet wat de ander gaat vertellen. Hierdoor let de luisteraar minder goed op de details. Dit is het tegenovergestelde beeld van wanneer je een nieuw iemand ontmoet, dan let je juist op de details. Omdat je diegene nog niet (goed) kent, kun je ook niet inschatten wat hij of zij gaat vertellen.

Géén desinteresse

Je partner luistert dus minder goed, omdat hij of zij zichzelf overschat. Maar jij gedraagt je – wellicht ongemerkt – ook anders in deze situatie. De kans is namelijk groot dat jij je verhaal minder uitgebreid vertelt, omdat je denkt dat je partner het toch wel zal begrijpen.

Ga maar eens na hoe je hetzelfde verhaal tegen een wildvreemde zou vertellen, waarschijnlijk komen er dan veel meer details aan te pas. We kunnen dus stellen dat hoe hechter jullie band is, hoe minder goed er écht geluisterd wordt. Hoewel het zeker geen kwaad kan om weer beter op te letten, is het goed om te weten dat het dus geen desinteresse is.

Bron: Grazia, Dingen voor Vrouwen | Beeld: Jack Sparrow (Pexels)