Kijktip: Hanna Verboom lanceert docu over mentale gezondheid met onder anderen Typhoon en Jesse Laport

Op Blue Monday brengt de documentairemaker samen met haar broer Juda Verboom de docu Samen uit de Schaduw uit.

We zijn als maatschappij hard op weg om gesprekken over mentale gezondheid te normaliseren, maar er moeten nog veel stappen gezet worden. Samen met haar broer Juda Verboom onderzocht filmmaker Hanna Verboom het taboe dat nog altijd rust op psychische variaties. Het resulteerde in de documentaire Samen uit de schaduw.

Een tweede documentaire over psychische variaties

Voor Hannah Verboom is het niet de eerste keer dat ze een documentaire maakt over psychische aandoeningen. Vorig jaar kwam de documentairemaakster met de film Uit de schaduw, waarin ze vertelde over haar bipolaire stoornis. “Door hier open over te zijn, ben ik echt bedolven onder berichten, e-mails, appjes en Instagram messages”, vertelde ze destijds over de docu. “Mensen delen hun eigen verhaal of dat van een geliefde, en dat is heel ontroerend. Ik heb het gevoel dat ik verbonden ben met mensen die ik helemaal niet ken, maar wel herken.”

Er is veel herkenning, maar hoe open praten mensen er eigenlijk over? Meer weten en praten over het onderwerp lijkt broodnodig. “Zoveel Nederlanders worstelen met hun mentale gezondheid, maar we praten er bijna niet over”, vertelt Hanna. “Het stigma houdt dit tegen. Dit terwijl bijna de helft van Nederland een diagnose heeft en acceptatie een belangrijke sleutel tot heling is. Het is normaal om niet normaal te zijn en het is de hoogste tijd dat we samen dit taboe doorbreken.”

Samen uit de schaduw

Haar eerste documentaire Uit de schaduw ging om het persoonlijke verhaal van Hanna. In dit uitgebreidere vervolg Samen uit de schaduw gaat ze samen met haar broer Juda in gesprek met ervaringsdeskundigen en experts over hoe we omgaan met psychisch lijden. “We gaan langs mij psychiater Dirk de Wachter, hoogleraar Jim van Os, hoofd innovatie in de GGZ Floortje Scheepers, rapper Typhoon en dichter Jesse Laport die allen het volgende bevestigen; mensen hebben mensen nodig.”

Vanaf vandaag, op Blue Monday, kun je de documentaire gratis bekijken op Cinetree, een filmplatform dat Hanna Verboom eerder al oprichtte. Heb je de docu gekeken en wil je er meer over weten? Of wil je juist praten over wat je net hebt gezien? Dan kun je terecht op het nieuw ontwikkelde platform Uitdeschaduw.org. Je kunt hier napraten, maar je kunt hier ook verdiepende interviews met de personen uit de documentaire bekijken. Ook kun je er meer informatie vinden als je zelf hulp nodig hebt. Het platform is een initiatief van Get it done, een Anbi stichting die impact-campagnes rondom maatschappelijke thema’s organiseert. Samen met Cinetree hoopt Get it done het taboe op mentale gezondheid te doorbreken.

Bron: Cinetree | Beeld: Samen in de schaduw 

Laatste nieuws