Altijd honger? Dit ene veelvoorkomende ingrediënt kan een continu hongergevoel veroorzaken

Heb je altijd honger? Hier zou dat door kunnen komen.

Het overkomt ons allemaal weleens dat we vlak na het middag- of avondeten wel weer wat lusten. Kan gebeuren. Heb jij daarentegen eigenlijk altijd wel zin in iets? Dan kan dat aan een verkeerd voedingspatroon liggen. Er is namelijk één ingrediënt dat je een constante honger kan bezorgen.

Zout

Heb je de hele dag trek en zin om aan je snacktrek toe te geven? Het liefst in de vorm van pizza, patat, pasta of ander ongezonds? Dan ben je niet de enige. Veel mensen hebben hier last van. Er kunnen verscheidene redenen voor zijn, maar een specifieke boosdoener in precies is hiervoor de oorzaak. Het ergste: we gebruiken het elke dag. Sommigen zelfs bij élke maaltijd.

Het ingrediënt dat namelijk dat hongergevoel kan oproepen, is zout. Lange tijd werd er gedacht dat zout alleen maar dorst bezorgt en dat je hierdoor vocht vasthoudt, maar uit onderzoek onder Russische astronauten blijkt dat zout veel invloed heeft op je hongergevoel.

Onderzoek

Aan het onderzoek namen tussen 2009 en 2011 astronauten deel die maandenlang in een gecontroleerde omgeving leefden. Zo was het voor de onderzoekers makkelijker om hen te observeren en om hun zoutinname te onderzoeken. Voor een Russisch dieet is het normaal dat er 12 gram zout per dag wordt gegeten, maar dit werd teruggebracht naar 6 gram per dag. De verwachting was dat de astronauten hierdoor minder water zouden drinken.

Echter bleek dat niet waar te zijn. De proefpersonen die meer zout binnenkregen dronken juist minder dan de groep deelnemers met een lagere zoutinname. Daarnaast had de mensen die meer zout kregen veel meer last van een hongergevoel, ondanks het feit dat ze evenveel calorieën binnenkregen als de andere groep.

Dus… dat eitje voortaan maar minder royaal bestrooien met zout?

Bron: Dingen voor Vrouwen | Beeld: Chef

Laatste nieuws