Hoe je gefocust aan het werk kunt blijven in een open kantoorruimte

Kletsen tijdens de koffie moet kunnen, maar het is verdraaid vervelend als je het gekeuvel ook vanaf de andere kant van het kantoor meekrijgt.

Busy modern open plan office with staff

Over de kantoortuin zijn de afgelopen jaren verscheidene negatieve rapporten verschenen. Die office jungle zou ervoor zorgen dat werknemers niet gefocust aan het werk kunnen. Maar eerlijk toegegeven doet het ook niet veel voor de collegiale spirit om iedereen gescheiden van elkaar te laten zitten – bovendien kunnen we ons niet voorstellen dat je baas opeens muren gaat bouwen in het kantoor. Daarom delen we vandaag enkele tips hoe je gefocust kunt blijven in een open kantoorruimte.

Nadelen

De kantoortuin werd in het leven geroepen om meer engagement en samenwerking tussen collega's te bevorderen, maar in de praktijk pakt het niet altijd super uit. Die open kantoorruimte brengt namelijk nogal wat uitdagingen met zich mee. Gesprekken die collega's met elkaar voeren, kunnen anderen makkelijk meekrijgen. Meetings kunnen niet altijd in een gesloten ruimte plaatsvinden - dito voor een collega die dat ene belletje moet aannemen. En dan heb je ook nog de geurende lunches die mensen met haast achter hun bureau opeten. En al deze zaken kunnen het makkelijk maken om je te blijven focussen op je werk.

Hoe je je wel kunt focussen op je werk in een ruimte vol uitdagingen? Wij delen enkele tips.

Vraag jezelf of de open ruimte écht de schuldige is

We worden allemaal weleens afgeleid, maar is de mate waarin jij afgeleid wordt echt te wijten aan het open kantoor? Heeft het niet te maken met je telefoon die naast je ligt, waardoor het wel heel makkelijk wordt om appjes te beantwoorden en Instagram te checken? Alan Ibbitson, oprichter van een consultantbureau, raadt aan om anti-distraction software te instaleren, om al je notificaties uit te zetten en om onnodige browsers af te sluiten. En hij raadt het vooral aan om je telefoon uit het zicht te leggen.

Laat multitasking voor wat het is

Soms kun je echt niet anders, maar probeer over het algemeen niet te veel te multitasken. "Van het ene project overspringen op het andere is een soort vorm van zelfsabotage", stelt Ibbitson in gesprek met NBC News. "Het kan ervoor zorgen dat je aan het einde van de dag tussendoor niets hebt afgekregen."

Investeer in een goede koptelefoon

Op het moment dat je collega's wel erg luid zijn, kun je er prima wat van zeggen. Iedereen begrijpt dat er op een kantoor gewerkt moet worden. Maar ook wanneer collega's zacht met elkaar overleggen, kan het gepraat je uit je focus halen. In dat geval kan een koptelefoon met een noise cancelling-functie soelaas bieden. Zo kun je omgevingsgeluid wat wegfilteren. Muziek luisteren zonder tekst werkt goed, maar ook brown noise helpt mensen om zich te concentreren.

Maak lijstjes

Je brein houdt ervan om dingen op te ruimen. In dat geval kun je ook je taken 'opruimen' door to do-lijstjes te maken. Streep af wat je hebt gedaan en schrijf op wat je hebt bereikt. "Dit helpt het brein om gefocust te blijven", vertelt neuropsycholoog Sanam Hafeez.

Zorg voor grenzen

In een kantoortuin ben jij natuurlijk niet de enige die last kan hebben van je collega's. Andersom hebben zij ook hun ergernissen. Spreek deze naar elkaar uit en kijk wat je voor elkaar kunt doen. Denk aan: van tijd x tot tijd x een stilte uurtje inlassen. En ook wanneer dit niet mogelijk is, kun je andere afspraken maken die ervoor zorgen dat jij je kunt focussen. Licht collega's er bijvoorbeeld over in dat jij niet gestoord wilt worden als je een koptelefoon op hebt of oordoppen in hebt.

Bron: NBC News | Beeld: iStock

Carriere
  • Casually dressed workers in a busy open plan office. Business people working at a modern office.