Wat er met je lichaam kan gebeuren als je de pil al meer dan tien jaar slikt

Hoe zit het precies?

Als je als vrouw in de afgelopen jaren een anticonceptiemiddel hebt gebruikt, is de kans groot dat je de pil hebt geslikt. De kans is zelfs aanwezig dat je ‘m nu nog steeds slikt en dat al jaren doet. Maar wat doet dit eigenlijk met je lichaam – op het voorkomen van een zwangerschap na dan?

Vruchtbaarheid

Maak jij je zorgen over negatieve effecten van de pil op je lichaam? Dan kan Journal of the American Geriatrics Society je wellicht wat geruststellen. De beroepsvereniging publiceerde een onderzoek waarin eigenlijk alleen maar geruststellende berichten naar voren kwamen over de pil.

Veel vrouwen zijn bang dat hun vruchtbaarheid wordt aangetast door de pil, maar dat zou niet waar zijn. Direct nadat je gestopt bent met de anticonceptiepil kan je zwanger worden. Je bent zelfs even vruchtbaar als iemand die de pil nooit heeft geslikt.

Beter geheugen

Als je de pil slikt zitten daar naar verluidt zelfs positieve kanten aan. Uit het onderzoek kwam naar voren dat vrouwen die de pil langer dan tien jaar slikken een beter geheugen ontwikkelen en kritischer denken.

De onderzoekers verklaren dat de anticonceptiepil het hormoon oestrogeen stabiliseert en dat heeft weer een effect op het hormoon progesteron. Dit is een belangrijk hormoon wanneer het aankomt op de groei van de hersenen.

Kans op baarmoederhalskanker

Slik je langdurig de pil (langer dan 10 jaar), dan neemt de kans op baarmoederhalskanker licht toe. Dit zou echter minimaal zijn, waardoor er wordt gezegd dat je je geen zorgen hoeft te maken. Ook bleek uit sommige onderzoeken dat het risico op borstkanker licht toenam. Bij vrouwen boven de 45 jaar zou dit echter wel toenemen; het risico op borstkanker was anderhalf keer zo groot als bij vrouwen die de pil nooit slikten. Het goede nieuws: ben je 10 jaar gestopt met de pil, dan neemt dit risico ook weer af.

Over het algemeen hoef je je dus geen zorgen te maken als je de pil al jarenlang slikt. Maar, het blijft een medicijn, dus het is altijd goed om up to date te blijven en te weten wat je in je lichaam stopt.

Bron: Happy in Shape, Cycle, Ortho Health Foundation | Beeld: iStock

Laatste nieuws