We weten het zeker: dit motief raakt nooit uit de mode

En we delen meteen enkele stylingtips.

Zin in een wardrobe refresh? Dan kun je natuurlijk de trends du moment volgen, maar je kunt ook investeren in een print die nooit uit de mode raakt. We hebben het nu natuurlijk over het geliefde streepmotief, oftewel: de Bretonse streep.

In de mode

We durven er ons geld op in te zetten dat de klassieke gestreepte trui de komende decennia niet uit de mode zal raken. Sinds dit motief zijn intrede maakte, zijn we er gek op. De Bretonse streep – zoals het motief ook wel wordt genoemd – vond zijn oorsprong in het Franste Bretagne. De truien met deze lijnen werden toen speciaal voor de Franse Marine gemaakt: de 21 strepen stonden voor de overwinningen van Napoleon. En een winner, dat bleek de Bretonstreep te zijn. We spotten het motief vandaag de dag niet alleen bij de marine, maar ook op de runway, in modebladen en in kledingrekken.

Waarom zo geliefd?

Door de jaren heen heeft de breton wel een kleine update gekregen. Zo werden de strepen wat minimalistischer – 21 strepen zijn ook wel erg veel. Wat niet is veranderd is de enorme liefde die we voor het motief hebben. De trui met de Bretonse streep was tien jaar geleden in de mode, is nu nog steeds hip en we verwachten dat we het over tientallen jaar nog steeds aanbidden. "Het is een stijl waarin je je nooit te overdressed of underdressed hoeft te voelen", verklaart modeontwerper Nicole Hoefsmit van PLEIN PUBLIQUE over de enorme populariteit. En Nicole kan het weten, want haar label staat bekend om haar streeptruien.

"Je kunt ‘m in elk seizoen dragen en de streepjestrui is nog altijd precies goed. Dat komt omdat je hem met vrijwel alles kunt stylen. De details maken jouw look uniek en geven het die effortless touch.”

Styling

De Bretonse streeptrui an sich is natuurlijk al een stijlicoon, maar je wilt zo'n item natuurlijk wel de styling geven die het verdient. Om die reden deelt Nicole enkele tips hoe je de Bretonse trui het beste kunt dragen.

Casual met jeans

Jeans + breton = match made in heaven. "Een streepjestrui, jeans en een aantal simplistische accessoires (in goud of zilver) zijn alles wat je nodig hebt." Niemand minder dan Meghan Markle is al jaren fan van deze combinatie. Zij draagt dan het liefst jeans, strappy heels of loafers onder haar jeans.

Chic met een pantalon

De Bretonse streeptrui wordt al jaren geprezen om zijn veelzijdige karakter. Het item kun je zoals we net noemden dragen boven een jeans, maar je kunt het ook een chic karakter geven door het te combineren met een pantalon. Je kunt het dan zo chic maken als je maar wilt. "Subtiele, maar welgekozen schoenen en sieraden geven je outfit dat moeiteloos-maar-perfect-gestylede gevoel"

Hot in shorts

De modeliefhebbers onder ons weten: een trui kun je ook in de zomer dragen. De dunnere Bretonse streeptrui kun je ook in de zomer of warme lentedag door vertalen naar een dagelijkse look.

Pants-free

Pants-free. Ook dat is een optie. En dan hebben we het niet over een rok als alternatief. De echte durfal kan volgens Nicole kiezen voor een pants optional-benadering. "Ga voor een Bretonse trui die oversized valt en draag er bijvoorbeeld een lange witte blouse(jurk) onder. Style af met je favoriete boots of laarzen, een tasje en zonnebril."

Leather + Breton

De (faux) leren broek is momenteel hot and happening. Combineer deze trend met de breton-trend om superstylish voor de dag te komen. "Leuk om te dragen met een lange lichte of camel jas, je favoriete black bag of juist om te combineren met een pop-of-colour in je tas."