Tijdens het vele thuiswerken tijdens corona werkten we gerust de hele dag in pyjama, en de verwachting was dan ook dat we ons veel comfortabeler zouden kleden wanneer de maatschappij weer zou openen. Maar uit onderzoek blijkt nu dat sommige vinden dat hun collega's zich iets té comfortabel voelen in hun kledingkeuzes.
Geen porum
Maar liefst 37 procent van de werkenden ergert zich aan de kledingkeuzes van diens collega's. Dit blijkt uit onderzoek van Acties.nl. Vrouwen zijn hierin more judgemental dan mannen. 40 procent van de vrouwen stoort zich aan de kledingstijl van hun collega's tegenover 'slechts' 35 procent van de mannen. Al blijkt verrassend genoeg dat juist mannen positiever tegenover kledingvoorschriften staan. 55 procent van de mannen ziet hier wel wat in. Vrouwen zijn met 52 procent iets minder enthousiast.
O, en die voorschriften gelden overigens niet alleen voor directe collega's. Die regels gelden dan ook voor de grote baas. En dat mag van werknemers best wel. Zo blijkt uit het onderzoek dat 10 procent van de ondervraagden vindt dat hun leidinggevende de plank weleens flink misslaat wanneer het op kleding aankomt.
Aanspreken op kleding
Een kleine meerderheid mag dan wel voorstander zijn van kledingvoorschriften op de werkvloer, maar een dergelijke bepaling werkt natuurlijk alleen als het ook gehandhaafd wordt. En daarvoor kijken werknemers naar hun werkgever. De baas mag volgens hen best een collega aanspreken als die zich niet representatief kleedt. O, en de baas mag een collega dan ook verplichten om iets anders aan te trekken, of in het ergste geval zelfs naar huis sturen, zo luidt het oordeel van 53 procent van de 1.084 ondervraagden.
En in dit geval zijn het vooral de vrouwen die hard zijn. 74 procent van hen stelt dat een 'slecht geklede collega' (vrij voor eigen interpretatie) zich verplicht iets anders moet aanmeten. 'Slechts' 69 procent van de mannen deelt die mening.
Bron: Acties.nl | Beeld: Younger